www.muzicabuna.ro Web analytics

    Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
stiri din muzica
critica muzicala
evenimente
unde mergem?
trupe si solisti
poze  | videoclipuri
melodii copiate
versuri proaste
asculta muzica
descarca albume
underground
adauga muzica ta
forum
sondaje
lista membrilor
blog-uri

O-Zone, acuzati ca au furat "Dragostea din tei"

webmaster / sâmbătă, 11 sep 2004
O-zone2Odata cu celebritatea dobandita peste noapte, O-Zone s-a pricopsit si cu o serie de scandaluri, in legatura cu paternitatea hitului "Dragostea din tei". Bogdan Popoiag, membru al trupei UNU, sustine ca el este adevaratul compozitor al succesului international "Dragostea din tei", si nu Dan Balan.

Pentru a-si intra in drepturi, acesta l-a dat in judecata pe Dan Balan, liderul formatiei O-Zone, si pe Dan Popi, director general al Media Services, producatorul din Romania al celor trei baieti de la Chisinau. Sa fi izbucnit scandalul din cauza ca se aude prin tirg ca prima transa din drepturile de autor pentru cei de la O-Zone a fost de 500.000 de euro?

O-Zone au patruns pe piata din Romania cu piesa "Numai tu", promovata fara succes de Media Services. Casa de discuri le-a mai acordat o sansa, contactindu-i pentru o colaborare pe Marius Moga si pe baietii de la UNU, de la studioul MOF Records. Cu ajutorul lui Bogdan Popoiag, de la UNU, O-Zone inregistreaza primul mare succes, "Despre tine". Pentru ca era necesara aparitia unui album O-Zone, se cerea un nou hit.

Bogdan Popoiag e unul dintre cei mai ravniti oameni de studio ai momentului. A fost compozitor la studiourile lui Marius Moga si Hi-Q (MOF Records), iar acum are propria firma de productie muzicala. A lucrat pentru Akcent, Loredana, Hi-Q, Blondy, Andreea Balan, Anna Lesko, TNT, La Familia, Sistem.

"Doar textul ii apartine lui Balan"

"Pentru ei am compus, in martie 2003, "Dragostea din tei". Doar textul ii apartine lui Dan Balan", a declarat Bogdan Popoiag. "Pe coperta albumului am fost insa trecut doar ca aranjor. L-am intrebat pe Dan de ce, iar el mi-a raspuns ca ne vom intelege". In octombrie, "Dragostea din tei" a fost preluata si cintata la posturile de radio si TV din Italia de formatia Haiducii, in colaborare cu Gabry Ponte, fara a se cere acordul si fara a exista vreun contract care sa permita acest lucru. "Doua luni mai tirziu, succesul piesei l-a determinat pe Dan Balan sa renunte la trupa O-Zone si sa-si indeplineasca visul de a ajunge star international. Renunta la cei doi colegi, Arsenie si Radu, si la impresar, Corneliu Ladin. Inainte de asta, prin intermediul Media Services, inscrie piesa "Dragostea din tei" la UCMR, pe numele lui, fara ca eu sa stiu ceva despre asta. Am continuat colaborarea cu el, pregatind impreuna o versiune in limba engleza a piesei. Ii luase alaturi pe doi componenti ai trupei Millenium. Formatia O-Zone, de data asta Arsenie si Radu, isi incearca si ei norocul si inregistreaza separat, tot in studioul MOF, aceeasi piesa, tot in limba engleza. Cind am contactat casa de discuri JIVE Records, pentru a le trimite piesa in engleza, am aflat ca melodia a fost inregistrata pe numele lui Balan. Astfel, mi-am pierdut toate contactele cu casele de discuri din tarile europene care doreau sa licentieze piesa. Am constatat ca Dan Balan are tot controlul si detine drepturile de autor. Impartindu-le cu Media Services, a semnat un contract in Italia cu casa de discuri Time", a marturisit Popoiag.

Single-ul s-a lansat in Italia, Germania, Franta, Spania, Anglia, pina in Canada, iar pe coperta acestora, evident, Bogdan Popoiag nu a fost trecut, chiar daca, sustine el, a realizat inclusiv masteringul piesei. Acum cateva luni, componentul trupei UNU le-a intentat proces lui Dan Balan si lui Dan Popi, directorul general al Media Services. "Dan Balan mi-a "multumit" pentru tot, transmitindu-mi telefonic amenintari si jigniri", declara Bogdan. El este hotarit sa mearga mai departe, pina i se va face dreptate, sustinind ca are dovezi si martori care sa-i confirme afirmatiile. "Nimeni nu s-a gindit ca se va ajunge aici".

"Omul se simte frustrat ca nu a luat destui bani"

Cum Dan Balan nu a putut fi contactat, i-am solicitat o declaratie lui Dan Popi: "Eu n-am de unde sa stiu cine este compozitorul. Dar, pina la proba contrarie, Dan este compozitorul. Asa zice legea. Parerea mea este ca omul a facut o orchestratie buna care, fara indoiala, a ajutat la succesul piesei. Acum se simte frustrat ca nu a luat suficienti bani din chestia asta. Este straniu ca omul a asteptat noua luni pina sa-si aduca aminte ca a compus-o. Popoiag trebuie sa dovedeasca ce declara. Eu nu mai sint implicat pentru ca melodia a fost cesionata catre EMI Publishing, cea mai mare casa de productie muzicala din lume".

"De ce plang chitarele?"

Se pare ca Dan Balan nu ar fi la prima "abatere" si ca Mihai Dolgan, un compozitor de la Chisinau, ar fi revendicat cintecul "De ce pling chitarele?". Se spune ca Dan Balan, liderul O-Zone, a inregistrat la UCMR piesa "De ce pling chitarele?" ca fiind compozitia lui. La aflarea vestii, Mihai Dolgan, adevaratul compozitor, ar fi amenintat cu un scandal de proportii. Ca sa evite acest lucru, Balan ar fi cerut la Uniune recalcularea sumelor incasate si refacerea fisei, pentru ca adevaratii autori sa intre in drepturi.
Dan Popi infirma si aceasta varianta, specificind ca Dan Balan are o intelegere cu Mihai Dolgan, iar pe coperta casetei apare numele lui Dolgan ca fiind compozitorul piesei in cauza.



loading...

17 comentarii. Posteaza un comentariu

 
17-02-2005 14:58 de Anubis

bilei-niv en-ta sek de ramput empiern su-lankul di e ku-kut oasir a sut ma-a-akuzu. kari-riu riu ar hi-e aa .ni-ata-unir

 
02-04-2005 16:52 de Elena

Sunt trupa cea mai tare din Romania,O-Zone!Mergeti inainte cu bine!ok

 
23-04-2005 15:26 de camelia

Salut!Romanii din Franta sunt alaturi de voi,dorindu-va mult succes in viitor!

 
05-01-2006 13:58 de Alexandra

Dan ,Radu si Arsenie ,va urez sarbatori fericite si un an nou plin de impliniri !
Sunt o admiratoare de-a voastra , am 8 ani si sper ca va veti reuni din nou pentru ca muzica voastra mi-a placut foarte mult.

Alexandra

 
18-10-2006 20:31 de anastasia_md

soys lo mejooooooooooooooooooooooooooooooor wapos

 
11-11-2007 15:55 de nelly

lasati oamenii in pace.mentalitatea romaneasca:daca au avut un asemenea succes acum va treziti toti compozitorii lor si vreti drepturi.asta e cam asa

 
13-02-2009 10:28 de Anonim

SPER CA BAIETII SA CANTRE DIN NOU IMPREUNA

 
21-02-2009 17:09 de mihai0202

cdsc

 
21-02-2009 17:09 de mihai0202

pacat de ei

 
25-03-2009 15:52 de Mary.94

as dori ca trupa sa se uneasca din nou!!!!!!!!!!!

 
22-04-2009 12:25 de Anonim

mmmata

 
22-04-2009 12:26 de virus

mmmmmmmmmmata traiasca rockul

 
03-11-2010 14:40 de Anonim

dan balan este un om neducat la puscarie cu ei sint prosti.,,/.//./>>??{"{"

 
03-11-2010 14:41 de Anonim

pulica

 
28-12-2010 14:27 de Anonim

as vrea ca formatia sa se reuneasca deoarece toti canta grozav.

 
25-05-2011 18:20 de Nicu311

O-zone the beste cea mai buna formatie din lume le recomand la toti sa o asculte.Pacat ca totusi nu mai sunt impreuna sunt calumea tot ce mai am de cand erau impreuna este o casate vechie.

 
09-07-2011 22:33 de petronela

sunteti sexi baieti si talentati ar trebui sa compuneti tot timpul piese de astea mult succes sunt fana numarul 1

Alte stiri

Dan Balan este pe locul 1 in RT 100

Dan Balan se intoarce in Romania

Dan Balan ataca topurile muzicale

Radu Sirbu (Ex-O-ZONE) intra pe piata internationala cu noul proiect "MR & MS"

Dan Balan cauta cele mai bune dansatoare din Romania

Dan Balan renunta la concerte

Crazy Loop, din America, direct in Romanian Top 100

Muzica ta

Asculta genul tau de muzica:



Asculta radioul tau preferat:



download soft: winamp player

Evenimente si concerte


vezi toate evenimentele

Evenimente salvate


Lista de evenimente salvate:

Nu ai evenimente salvate

Vezi evenimentele disponibile sau adauga un eveniment



Discutii pe forum

Vorbeste despre muzica si artistii preferati!

Concert In Poiana La Palilula


scris de CurteaRegala pe 2-06 ora 12:19

Musik mesage


scris de majanan pe 17-05 ora 16:49

Angajare cu diploma


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:05

Am calificare electronica si automatizari si nu stiu cu ce se mananca


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:04

Provocare chitariștii roboți


scris de Korobu pe 11-05 ora 16:01

Shawn Mendes - Stitches (TBoys Cover)


scris de sckin pe 9-05 ora 15:52

Maryan - Sweet Emotion (Pyannho-Rose Remix)


scris de Martino pe 9-05 ora 09:37

ce faci daca s-a asternut monotonia in relatia ta?


scris de vioricamacovei pe 26-04 ora 14:47

Stereo Beat Records cauta voci si producatori


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:51

Caut studio inregistrari ieftin


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:35

intra in forum
copyright © 2000-2016 MuzicaBuna.ro. Developed by HTD
despre muzicabuna.ro | termeni si conditii de folosire | echipa | contact

106 vizitatori si 0 membri acum pe site