www.muzicabuna.ro Web analytics

    Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
stiri din muzica
critica muzicala
evenimente
unde mergem?
trupe si solisti
poze  | videoclipuri
melodii copiate
versuri proaste
asculta muzica
descarca albume
underground
adauga muzica ta
forum
sondaje
lista membrilor
blog-uri

Critica muzicala > Universul Mylene Farmer - Je te rends ton amour

Puggy / duminic„, 28 mar 2010
je te rends

Stau de citeva ore si cuget, la modul in care sa abordez aceasta creatie si felul in care sa scriu ceea ce urmeaza sa scriu. Ca sa fiu sincer cu voi, nu-mi este deloc usor sa exprim prin cuvinte ceea ce vrea sa transmita aceasta melodie, si-mi este teama ca nu cumva sa omit detalii importante, care fac din fiecare ascultare o noua experienta.Catalogata ca fiind una dintre cele mai bune creatii ale artistei, Je te rends ton amour aduce in actualitate un subiect destul de indragit de aceasta. Asa cum a declarat de nenumarate ori, religia joaca un rol important in cariera ei, fiind prezenta in melodiile ei inca de la inceputul anilor '90.


O creatie dominata de simboluri. Asa as putea clasifica, in cuvinte marunte, Je te rends ton amour. Simboluri care au fost de-a lungul anilor interpretate in diverse feluri, date pe fata si pe dos, analizate pina la refuz, generind pina la urma o mare plina cu semne de intrebare, prin care mie cel putin imi este dificil acum, sa-mi fac loc. Si spun dificil, fiindca pe de o parte as putea sa scriu ceea ce inseamna pentru mine aceasta piesa, dar din dorinta de a nu fii prea subiectiv, doresc foarte mult sa prezint toate fatetele problemei, lasind la latitudinea voastra, a cititorilor, sa trageti concluziile.Relatia Mylene-Boutonnat

Asadar, incep cu cele mai notabile influente care marcheaza aceasta melodie. Doi pictori, la care se face referire in refrenul piesei si nu numai. Este vorba despre Paul Gauguin si notoriul Egon Schiele, ambii prezentati in antiteza, vom vedea in ce circumstante si care este semnificatia prezentei lor in melodie. Inainte de asta, propun sa facem o scurta incursiune in trecut, pentru a arata de ce s-au ridicat anumite paralele intre aceasta piesa si producatorul, mentorul artistei, inca din 1984, Laurent Boutonnat.

Ne aflam la inceputul lui 1986, atunci cind Mylene soca, filmind citeva scene nud pentru videoclipul piesei Libertine. O adevarata bomba cu ceas, Libertine avea sa-i consolideze in acel moment pozitia pe piata si avea sa-i dea un renume pe care nici astazi nu a reusit sa-l stearga. Devenise din acel moment sclava propriei creatii, fiind asemanata de publicatiile vremii cu eroina din miniseria creata cu multa atentie si tact de catre Laurent Boutonnat. Aceste aparitii scurte dar provocatoare s-au rarit, insa si-au atins apogeul odata cu lansareaA† filmului Giorgino, in 1994, proiect dezvoltat de acelasi Laurent Boutonnat care avea ca scop introducerea artistei in lumea cinematografica pe fondul succesului cistigat in anii anteriori prin deja cele trei albume lansate. Filmul s-a dovedit a fi un esec. Un punct culminant in relatia celor doi. Putine lucruri se mai cunosc din acea perioada si nu as vrea sa le mai amintesc acum dat fiind faptul ca multe dintre ele sunt simple speculatii aparute in presa vremii. Cert este insa ca relatia celor doi s-a racit pentru o perioada, culminind cu plecarea artistei la Los Angeles, loc unde si-a regasit identitatea, traind in anonimat.Revenind la Je te rends ton amour, exista multe voci care afirma cu convingere ca dincolo de latura religioasa, exista si o bucata personala in aceasta piesa, dedicata doar lui Laurent Boutonnat care evoca pe scurt, influenta pe care acesta din urma a avut-o de-a lungul anilor asupra artistei. Picturile lui Egon Schiele, macabre si pornografice, violente pe alocuri, sunt asemanate cu creatiile lui Boutonnat, creatii care au avut-o pe Mylene in centrul atentiei si care au marcat primii ani din cariera acesteia. Piese ca si Maman a tort, Libertine sau Libertine 2 au stat la temelia succesului, aruncind-o pe artista intr-un virtej cu care nu era obisnuita. In melodie, il descrie pe Schiele ca fiind singurul ei maestru. Asemanarea Schiele-Boutonnat prinde forma daca stam sa ne gindim ca cel din urma a fost cel care i-a lansat cariera si a scos-o din anonimat:

M'extraire du cadre / Ma vie suspendue.


Aceasta viziune poate fi intarita si de declaratia ei, care intr-un interviu pentru TV Magazine, daca-mi aduc bine aminte, spunea ca singurul motiv pentru care si-a dat jos hainele in Libertine a fost Laurent. Completari ar spune unii, gasim chiar in versurile melodiei:

Toi / Tu m'as laisse / Me compromettre / Je serai 'l'Unique' / Pour des milliers d'yeux / Un nu de maitre.


Sentimente contradictorii ii incearca pe cei doi, pe platourile de filmare ale filmului Giorgino, daca e sa dam crezare zvonurilor care afirmau ca era nevoie de oameni pentru a-i tine la distanta ca sa nu se ia la bataie:

J'ai cru la fable / D'un mortel aime / Tu m'as trompe


O puternica senzatie de tradare este transmisa prin aceasta melodie, multi fani ajungind la concluzia ca artista s-a pierdut la un moment dat intr-o relatie nu foarte sanatoasa. Relatie la care nu putea renunta totusi, avind in vedere ca el este cel raspunzator pentru noua ei viata. Dar, asa cum vom descoperi in cele ce urmeaza, Boutonnat este doar primul pe lista celor care au influentat-o pe artista. Este nevoie sa amintesc in acest moment ca aceasta legatura a fost sesizata de fani, pe baza istoriei incarcate pe care acest duo a avut-o si de ce nu, inca o are. Mylene nu a sustinut in nici un interviu aceasta interpretare, ba din contra, potrivit spuselor ei, Je te rends ton amour are cu totul alte semnificatii si influente.Religia

Videoclipul a completat frumos versurile deja foarte ambigue. Regasim aici o Mylene oarba, care iese incet, cu o carte de rugaciuni in mina, dintr-o catacomba cuprinsa de intuneric. Cu un inel la deget, sugerind comuniunea intre ea si divinitate, isi face loc prin padurea deasa pentru a descoperi o biserica abandonata, locul unde isi va face ultima confesiune in fata lui Dumnezeu. Insa fara se stie, intruchiparea raului o urmareste in lacasul sfint, luind locul preotului, profitind de faptul ca este nevazatoare.

Acest barbat demonic violeaza rind pe rind simbolurile sfinte care se regasesc in acest loc uitat de Dumnezeu, prin atingerea apei sfintite, care se transforma-n fum, prin stingerea luminarilor lasate aprinse de catre credinciosii de mult plecati sau rasturnarea scaunelor de pe care nu s-au mai spus rugaciuni de mult timp.

In soapta, Mylene se confeseaza: Je te rends ton amour (Iti dau inapoi dragostea ta). Printr-un gest delicat, isi scoate inelul de la deget si-l lasa pe cartea de rugaciuni din fata ei. Renunta la relatia cu Dumnezeu, lasindu-se prada barbatului demonic care a urmarit-o pentru a fi martor la confesiune. La fel ca Iisus pe cruce, un simbure de singe ii apare la incheietura miinii, urmat de inca citeva stigmate. Urmeaza o noapte fantastica, noapte la care ea nu poate sa-i reziste, noapte care marcheaza sfirsitul inocentei si divortul de divinitate.

Se naste pentru a doua oara, suspendata pe cruce si plina de singe, de aceasta data cu permisiunea celui alungat. Avem de-a face cu un nou inceput, alaturi de un alt maestru. Locul sfint, uitat si lasat fara aparare, a fost violat de catre rau care lasa in urma lui, semne clare ale A†trecerii sale pe acolo (statuile sfarimate sau apa sfintita transformata-n singe).

Paraseste in cele din urma lacasul, imbracata intr-o rochie neagra. Nu mai este inocenta si "oarba".


Artista aduce un repros vadit divinitatii, pentru faptul ca nu a putut impiedica ceea ce urma sa se intimple (Tu m'as laissee me compromettre...). Am gasit destul de multe simboluri aici, pe care le-am interpretat probabil ceva mai diferit. Un aspect foarte important este intrarea si iesirea ei din locul sfint. Trebuie remarcat faptul ca intra, imbracata intr-o rochie roz, este nevazatoare, mersul este sacadat si se ghideaza cu ajutorul copacilor din jurul ei. La iesire este imbracata intr-o rochie neagra, padurea deasa dinainte a disparut. Si-a recapatat vederea, nu mai are nevoie de ajutor, iar mersul ei este acum ferm si sigur.

Am putea povesti despre aceste aspecte mult si bine, insa mi-e teama ca nu avem atit de mult loc aici. Pot doar spune ca pentru mine, ea intra in lacasul sfint cu o credinta oarba in ceva, returneaza dragostea oferita de divinitate si iese mai apoi, renascuta, cu vederea clara.

Un alt aspect foarte important este cel legat de inel si baia de singe. La inceput il scoate de la deget si il lasa pe cartea cu rugaciuni, simbolizind ruperea relatiei cu Dumnezeu. La sfirsitul clipului, lasa un inel in balta de singe, simbolizind legatura eterna pe care a creat-o cu noul ei stapin. Baia de singe in sine este o adaptare usoara la scena botezului care apare in Biblie. De aceasta data, ea este botezata in singe de catre diavol. Botezul, in ideologia crestina, inseamna renastere, un nou inceput. Trag de aici concluzia, ca ea l-a imbratisat pe diavol, care a eliberat-o din lumea restrictiva, in care era captiva si in care credea cu orbire.


In revista Voici, Joseph Messinger, un psihanalist de origine franceza, interpreteaza in felul lui simbolurile din acest clip. Pentru el spre exemplu, singele reprezinta pierderea virginitatii, provocata de viol. Asadar, aici ea isi pierde puritatea, atasamentul suprem fata de Dumnezeu. El evoca prezenta bibliei si nu a unei carti de rugaciuni. In acest caz, Biblia este un simbol al unei gindiri dogmatice, care evoca notiunea de interzis. Cind ea incearca sa decripteze continutul acesteia cu degetele, este pedepsita pentru tentativa de a accede la o informatie care nu i se cuvine. Legatura cu sarpele care o provoaca pe Eva sa manince din copacul vietii, avind ca si consecinta alungarea din gradina Edenului.

O cu totul alta legatura regasim aici, fata de picturile lui Egon Schiele. Insasi logo-ul care apare pe coperta single-ului este inspirat din modul in care pictorul obisnuia sa-si semneze creatiile. Fara a bolborosi prea mult pe tema asta, am sa o citez chiar pe Mylene care ne ofera citeva detalii:

El a inteles totul. Se poate vedea asta prin modul in care isi semneaza creatiile. Gasesti intotdeauna in el o mixtura intre viata si moarte, de parca ar fi fost permanent constient ca avea sa dispara dupa 28 de ani. Picturile lui subliniaza nebunia pura, o veselie foarte intima. (Mylene Farmer - Figaro - 1991)

As accepta sa fiu model pentru o pictura a lui Egon Schiele. Cind ma privesc in oglinda, ma simt ca si una dintre cadavrele sale roscate. (Mylene Farmer 1999)

Este o semnatura la baza brosurii care-mi place foarte mult. Ma simt total prinsa in lumea lui jupuita. Este un pictor aproape necunoscut si sunt constienta ca putini dintre cei care ma asculta vor intelege aceasta referinta. Nu este necesara aflarea ei, dar vreau sa stirnesc curiozitate. La fel cum mi se intimpla miea... o carte ma duce la alta carte... (Mylene Farmer - TV Mosquito - Octombrie 13, 1999)


Videoclipul acestei piese a fost regizat de Francois Hanss, dupa un scenariu scris de Mylene Farmer. Avind la baza un subiect destul de tabu, clipul fiind o critica subtila la adresa Crestinismului si a bisericii, prezentind si scene nud in corelatie cu simboluri sfinte, a fost, normal, primit nu foarte bine de media. S-a spus ca artista a indraznit prea mult de data asta, mergind prea departe cu ceea ce voia sa transmita. Consiliul Superior al Audiovizualului a interzis clipul pe timpul zilei, pentru a nu soca copiii. M6 a transmis o versiune taiata a acestuia, care se incheia in momentul in care artista era prinsa de demon, undeva la mijlocul celui de-al doilea refren. Ca si raspuns la cenzura aplicata, artista a hotarit sa lanseze materialul video complet, pe VHS impreuna cu o brosura care continea fotografii nepublicate pina la acea data.

Nu este interesant sa vrei sa sochezi cu orice pret, ca sa fii interesant sau relevant. Abordez subiecte care sunt poate putin complicate, tabu. Este un risc. In momentul de fata, cenzura, in special in Franta, este putin aspra si ataca orice, indiferent de subiect. Gasesc asta regretabil... (Mylene Farmer - MCM - 2000)Ca si incheiere, nu pot decit sa sper ca v-am stirnit curiozitatea prin acest articol, urmind acum sa va las pe voi sa descoperiti in felul vostru, ceea ce transmite si spune aceasta melodie. Daca e sa judecam la rece, nu este neaparat o creatie care are ca tema centrala religia, ci mai degraba spune povestea unei iubiri neimpartasite, a raului care ademeneste si ucide o iubire pura. Eterna lupta dintre rau si bine, pierderea credintei in ceva si consecintele acesteia. Ma voi opri aici, nu inainte de a preciza ca astept pareri si de la voi. Pina data viitoare: Je te rends ton amour.


Mylene Farmer - Je te rends ton amour


Mylene Farmer - Je te rends ton amour [LIVE / Mylenium Tour 2000]
Piese sau albume intregi "Mylene Farmer" se pot descarca legal AICI
Acest articol este oferit spre descarcare in format PDF AICI.
Versurile piesei le puteti gasi AICI.

Referinte, surse analize si interpretari: mylene.net / en.wikipedia.com / ame-stram-gram.com
Coperta originala a single-ului: en.wikipedia.com

Sursa: mylenefarmer.ro
Creative Commons Licence

[Puggy]


loading...

4 comentarii. Posteaza un comentariu

 
29-03-2010 01:11 de Any

Aceasta e una din melodiile mele preferate iar clipul e primul pe care il vazusem cu ea si ma marcat profund.Personal il consider unul dintre cele mai bune vazute vreodata si cel mai reprezentativ videoclip al ei

 
05-04-2010 19:08 de lanteean

superb, atat din punct de vedere al tematicii si al abordarii, cat si din cel al realizarii, completand o piesa extraordinara;de ce nu sunt 90% din artisti ca si ea?

 
06-04-2010 00:54 de Puggy


 
13-11-2010 12:25 de CQFD

Mylene, on t'aime, tout simplement!

Alte articole


S-a lansat "Bleu Noir", noul videoclip Mylene Farmer!

Universul Mylene Farmer - "Optimistique-moi"

Universul Mylene Farmer - "Regrets"

Universul Mylene Farmer - "Desenchantee"

Mylene Farmer - 50 de ani de eleganta si arta

Bleu Noir: O calatorie dincolo de tenebre

Muzica ta

Asculta genul tau de muzica:Asculta radioul tau preferat:download soft: winamp player

Evenimente si concerte


vezi toate evenimentele

Evenimente salvate


Lista de evenimente salvate:

Nu ai evenimente salvate

Vezi evenimentele disponibile sau adauga un evenimentDiscutii pe forum

Vorbeste despre muzica si artistii preferati!

Concert In Poiana La Palilula


scris de CurteaRegala pe 2-06 ora 12:19

Musik mesage


scris de majanan pe 17-05 ora 16:49

Angajare cu diploma


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:05

Am calificare electronica si automatizari si nu stiu cu ce se mananca


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:04

Provocare chitariștii roboți


scris de Korobu pe 11-05 ora 16:01

Shawn Mendes - Stitches (TBoys Cover)


scris de sckin pe 9-05 ora 15:52

Maryan - Sweet Emotion (Pyannho-Rose Remix)


scris de Martino pe 9-05 ora 09:37

ce faci daca s-a asternut monotonia in relatia ta?


scris de vioricamacovei pe 26-04 ora 14:47

Stereo Beat Records cauta voci si producatori


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:51

Caut studio inregistrari ieftin


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:35

intra in forum
copyright © 2000-2016 MuzicaBuna.ro. Developed by HTD
despre muzicabuna.ro | termeni si conditii de folosire | echipa | contact

194 vizitatori si 0 membri acum pe site