www.muzicabuna.ro Web analytics

    Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
stiri din muzica
critica muzicala
evenimente
unde mergem?
trupe si solisti
poze  | videoclipuri
melodii copiate
versuri proaste
asculta muzica
descarca albume
underground
adauga muzica ta
forum
sondaje
lista membrilor
blog-uri

Marius Moga acuzat de plagiat

webmaster / miercuri, 31 ian 2007
Marius MogaAnul acesta avem un Eurovision mai agitat ca niciodata. Acuzele de plagiat se tin lant ... unele dovedite, alte nu, sau cel putin nu inca. Dupa ce Papa Junior a fost prins cu proverbiala mata in sac, si formatia Indiggo a fost pusa sub lupa, a venit si randul "Micului Mozart" sa fie aratat cu degetul.

In cazul lui Moga, miza este mult mai mare. Toata floarea cea vestita a muzicii romanesti viseaza sa-i ia locul de compozitor minune, sau macar sa-i mai stirbeasca putin din reputatie. Si sansa s-a ivit, sub forma piesei "Dracula, My Love", care intamplator este si favorita la castigarea preselectie nationale. Intai au aparut acuzele ca piesa ar fi fost facuta publica in 2004, apoi, usor, usor a incoltit ideea ca ar fi copiata dupa melodia "When Religion Comes to Town", interpretata de E-Type.

Iata ce au avut de spus "profesionistii":

Ionel Tudor (compozitor):
"Tot refrenul e copiat nota cu nota! Nu se poate asa ceva!"

Cornel Fugaru (compozitor):
"Piesa este copiata unu la unu si trebuie retrasa din concurs! El a luat introducerea piesei originale si a facut-o refren! E izbitor, a copiat fara pic de obraz! Acest "compozitor" este de o obraznicie rarisima!"

Catalin Crisan (interpret):
"E aceeasi piesa, frumoasa, interesanta si "competitiva". Felicitari celor care au avut timp sa caute melodii pe Internet, dupa care sa "compuna"

Gabriel Cotabita (cantautor):
"Cam nasol. "Tema de recunoastere" este aceeasi, chiar daca la E-Type e instrumentala si la Andra e vocala! Pot aparea discutii majore de plagiat. Trebuie sesizati organizatorii."

Horia Moculescu (compozitor):
"De ce risca Moga o astfel de asemanare, cand nu e decisiva in cantec? Nici in original portiunea aceea nu e decisiva! De ce risca, putea sa schimbe doua-trei note si nu mai semana?"

Cristian Faur (compozitor):
"Se pare ca iar furam. "Hotart" fura cu intelepiunea ardeleanului. Mie mi se pare tentativa de plagiat 100%. Nu e identica, intrucat legea de afara e de patru masuri melodic si armonic. Dar el tot timpul fura cu "subinteles""

Organizatorii nu au inca o pozitie oficiala, Dan Manoliu, seful delegatiei Romaniei la Eurovision, declarand ca inca studiaza problema.

Dezbaterile publice pe aceasta tema au aparut deja. La emisiunea "Nasul" din 30 ianuarie de pe B1TV au fost invitate ambele tabere insa nu s-a ajuns la nici o concluzie clara. De asemenea, votul publicului a fost indecis (48% - da, este plagiat, 52% - nu este). Vineri, la emisiunea "Trenul vietii" de pe acelasi post TV se asteapta continuarea dezbaterilor pe aceasta tema.

Marius Moga, in apararea sa, s-a adresa Academiei Britanice de Muzica pentru realizarea unei expertize care sa stabileasca adevarul: "Am vorbit cu Peter Oxendale, care a mai analizat si alte cazuri de plagiat in cazul Madonnei, Bruce Springteen si multi altii. Desi raportul il am abia maine (azi, miercuri dupa-amiaza), Oxendale mi-a spus sa stau linistit, ca piesa nu e plagiata. Sunt doar note asemanatoare si nu pot fi acuzat de furt intelectual. Adevarul este ca piesa are sanse si asa e la noi, hai sa mergem pe eliminarea unei piese bune!".

Daca vreti sa va edificati, faceti click pe link-ul urmator pentru a descarca si asculta dovada audio. Va asteptam cu pareri si comentarii.

Ultima ora: Organizatorii selectiei nationale Eurovision 2007 au decis ca cele doua pieseA� Dracula, my love (compozitori Marius Moga, Andrei Maria, Eduard Andreianu) si Lovestruck (compozitor Thomas G:sson) vor ramane in competitie fiind considerate originale. Analiza cazurilor a fost facuta de catre o echipa de experti, care a deliberat in favoarea participantilor.

"Am apelat la analiza unor personalitati pe care le-am considerat obiective, neimplicate in Eurovision, anul acesta, astfel incat sa nu existe niciun fel de suspiciune in legatura cu concluziile lor. Concluzia unanima a fost ca cele doua piese nu pot fi acuzate de plagiat. Una dintre analize, cea acordata de domnul Dan Dediu, a mers in amanunt, comparand inclusiv partiturile. Daca vor exista doritori, la cerere, vom putea prezenta aceste analize. O alta marturie, insotita si de o analiza la computer, va fi difuzata in dezbaterea de dupa finala, pentru a spulbera orice semn de intrebare", a declarat Dan Manoliu, coordonatorul selectiei nationale pentru Eurovision.

Pentru detalii: http://www.tvr.ro/eurovision/

De asemenea, UCMR, organismul national care gestioneaza drepturile de autor, a decis ca joi, 1 februarie sa realizeze o analiza proprie asupra celor doua cazuri.



loading...

26 comentarii. Posteaza un comentariu

 
31-01-2007 13:43 de Against

"La emisiunea Nasul de pe 30 februarie". Misto, imi place. Ei, mai toti gresim, inclusiv Moga, aici de fata. Serios, e remarcabila perseverenta lui in domeniu. Furi o data, de 2, de 3, da' el fura non-stop, nene! Si, bineinteles, nici de-al dracu' nu recunoaste sau o da in bajbaitelea. Bleah!

 
31-01-2007 13:47 de andreea

ii rog pe compozitorii cu replicile de mai sus, sa se abtina de la comentarii; mi-e imposibil sa cred ca ei n-au copiat niciodata; si chiar daca au facut-o, tot degeaba, ca nu auzim nimic compus de ei. E adevarat ca melodiile seamana foarte mult, si mi-ar parea rau ca moga si andra sa piarda din cauza asta, dar sa lasam SPECIALISTII sa-si dea cu parerea despre plagiat.

 
31-01-2007 13:47 de Ramona

Mai oameni,voi chiar nu aveti ce face...cautati nod in papura unde nu este...Se vede de la o posta ca toti sunteti invidiosi pe succesul pe care l-ar putea aduce piesa daca ar reprezenta Romania la Eurovision...Piesele seamana dar nu este un caz de plagiat!!!...Bravo Marius...Tineo tot asa si nu te lasa calcat in picioare de toti invidiosii...

 
31-01-2007 15:09 de je

Seamana, e drept, insa totusi nu e acelasi lucru - la Moga, in partea a doua formula e doar o singura data, la E-Type e de doua ori... Putea totusi sa ii dea o "nota "personala, ca sa nu mai apara discutii...

 
31-01-2007 15:35 de bobi

...putea romanu sa faca ceva original?))Nu prea cred...

 
31-01-2007 15:55 de Baba

Aici nu e vorba de furt intelectual,3-5 note nu inseamna plagiat..Legea e lege!
Cat despre compozitorii enumerati mai sus..ce vreti sa zica de omul care le ia painea de la gura de catva ani incoace.Cum li s-a dat prilejul si-au aratat coltii.Invidia e boala romaneasca...
Vineri se va rezolva si scandalul asta..

 
31-01-2007 16:19 de Suzy

Piesele "Lovestruck" si "Dracula,my love raman in concurs"
http://www.tvr.ro/eurovision

Este anexata si expertiza..

 
31-01-2007 16:20 de catalinsv18

parerea mea e ca se face mult prea mult caz pe cateva note copiate......se practica plagiatul la case mai mari si nu doar cateva note,aproape toata melodia,de ex.B.E.P.-Pump it,P.C.D.-Don't cha,Rihanna-Pon the replay si ;ista poate continua....

 
31-01-2007 23:19 de Iulian B.

Daca faci comparatie o sa observi ca seamana, dar difera in punctele esentiale. Cine nu are ureche nu are, asa ca seamana, cine are ureche .... difera ....

Difera !!!!!

 
01-02-2007 00:06 de zoravorhay

Asta e Moga fratilor, un nimeni care se joaca cu calculatorul si fura teme si piese de ici colo si le vinde la toti fraierii care halesc pacaleala lui. Toti cei care l-au pus pe un soclu unde n-are ce cauta ar trebui sa se trezeasca o data si sa intelega ca romania are nevoie de muzicieni profesionisti, daca vrem sa avem o muzica adevarata si competitiva pe plan international. Lasati amatorii obraznici ca Moga sa se joace in continuare cu calc. , dar acasa nu in public.

 
01-02-2007 09:17 de monica

seamana
dar iti poti da seama ca nu este plagiat

 
01-02-2007 12:14 de diana

este un baiat care face muzica buna - de ce nu putem o data pentru totdeauna sa apreciem acest lucru - romania sufera de boala invidiei - bravo marius
Sa mai compui in continuare pentru noi

 
01-02-2007 14:32 de Moga "Copy-Paste" Ma

Ok! Sa zicem ca plagiat e mult spus! (a scapat ca prin urechile acului ... poate se invata minte, si nu ne mai minte in fata cu nu a copiat, insa dati-mi voie sa ma indoiesc de asta) Maneau cu iz de Ruslana "Dracula, my love" este o copie xerox de toata rushinea dupa soloul de la "When religion comes to town". Sunt 8 note in sir, nota cu nota identic luate! Moga a mai facut o "capodopera" unica? I don't think so! Hai sa-l desfacem in bucati, conform analizei de specialitate: A schimbat tonalitatea din Do minor in Sol minor (mare injinirie), masura insa a pastrat-o la fel: Alla Brave (de aici incepi sa-ti dai seama cam cum e cu copiile), Sistemul international: surpriza): modal (si la una si la alta), Modul: Dorian (la ambele), tehnica componistica: repetitiva (din nou la ambele) de ce oare e la fel? ... Armonia: Stationara (ma dor degetele scriind ca la ambele) (dar mai rau ma doare capul) Deci singura diferenta valabila (care de fapt nu este diferenta si doar ajustare este citez "motivul melodic central este acelasi, compus din 8 sunete, transpuse cu o
cvinta perfecta mai sus în Dracula, my love fata de When religion comes to town" Acum aveti dovada ca este o copie! Oricum, chilotzel, ramane unul dintre cei mai buni copiatori daca nu cel mai bun ... cand totul este evident, se gasesc destul de multi care sa il apere! Asta e! Cei de la Xerox au cazut pe locul 2 in top pentru ca pe 1 e Marius "Copy/Cut-Paste" Moga!

 
01-02-2007 15:04 de Moga "Copy-Paste" Ma

Ok! Sa zicem ca plagiat e mult spus! (a scapat ca prin urechile acului ... poate se invata minte, si nu ne mai minte in fata cu nu a copiat, insa dati-mi voie sa ma indoiesc de asta) Maneau cu iz de Ruslana "Dracula, my love" este o copie xerox de toata rushinea dupa soloul de la "When religion comes to town". Sunt 8 note in sir, nota cu nota identic luate! Moga a mai facut o "capodopera" unica? I don't think so! Hai sa-l desfacem in bucati, conform analizei de specialitate: A schimbat tonalitatea din Do minor in Sol minor (mare injinirie), masura insa a pastrat-o la fel: Alla Brave (de aici incepi sa-ti dai seama cam cum e cu copiile), Sistemul international: surpriza): modal (si la una si la alta), Modul: Dorian (la ambele), tehnica componistica: repetitiva (din nou la ambele) de ce oare e la fel? ... Armonia: Stationara (ma dor degetele scriind ca la ambele) (dar mai rau ma doare capul) Deci singura diferenta valabila (care de fapt nu este diferenta si doar ajustare este citez "motivul melodic central este acelasi, compus din 8 sunete, transpuse cu o
cvinta perfecta mai sus în Dracula, my love fata de When religion comes to town" Acum aveti dovada ca este o copie! Oricum, chilotzel, ramane unul dintre cei mai buni copiatori daca nu cel mai bun ... cand totul este evident, se gasesc destul de multi care sa il apere! Asta e! Cei de la Xerox au cazut pe locul 2 in top pentru ca pe 1 e Marius "Copy/Cut-Paste" Moga!

 
01-02-2007 18:00 de Overdose

Ce tzaran prost e Moga asta.
Moga, shoot yourself, you rednex!

 
02-02-2007 01:02 de jovannlaaa

da normal c sa fak si romanu.... vede curtea altuia mai frumoasa si hai repede sa i o strice.... vreti sa l distruge pe cel care duce romania dincolo de granite....

 
02-02-2007 10:31 de Baba

Cand acuzi pe cineva de plagiat trebuie sa ai dovezi solide...nu ca tie ti se pare sau ca asa iti suna..pentru ca asta se numeste calomnie..
Acum ca s-a demonstrat ca nu e vorba de plagiat,ia sa vedem ce mai gasiti de comentat..
Pana la urma fiecare voteaza cu cine doreste,si dupa cum vad eu in mai toate poll-urile online conduce Andra si Simplu..

 
02-02-2007 12:35 de Allexa

IN SFARSHIT UN STROP D ADEVAR...FRATILOR D C NU PUTETI SHI VOI SA FITI MAI PUTIN INVIDIOSI?
ACU' SERIOS NU AR TREBUI SA NE REPREZINTELA EUROVISION CEA MAI BUNA PIESA? D C NU LASA UNII ORGOLIUL DEOPARTE ?K ACU E RUSINOS PT CEI KRE AU VRUT SA ELIMINE CEA MAI BUNA PIESA DIN CONCURS. DAK E BUNA D C TE LEGI FARA ROST ?AR TREBUI AICI SA-SI LASE TOTI ORGOLIUL DEOPARTE SHI SA SUSTINA CEA MAI BUNA PIESA NU SA TINA CONT D CINE O CANTA SAU D CINE A COMPUS-O!!!!!MOGA RULZZZZZ!!!!!!!MOGA RULZZZZ!!!!!

 
02-02-2007 12:45 de Allexa

se vd f clar k nu a plagiat nimik moga. e un tip suuperr, kre merita tot respectul. nu intzeleg d c se iau unii d el . defapt shtiu d c : INVIDIE!!!!aku sa fim serioshi nu e hit fara moga...asha k votati moga!!!!merita!!!

 
02-02-2007 13:49 de eu

nu e plagiat fratilor el doar s-a inspira

 
03-02-2007 00:29 de gigi nebunu

artisti ai mileniului trecut. gata. terminati-va somnu de duh in liniste si nu mai spurcati prezentul cu invidia voastra. stim. voi nu ati copiat. voi ati facut cover-ruri.

 
11-02-2007 14:32 de Sorin Pavel Fisteag

Marius Moga nu a plagiat!!!!Piesele seamana dar nu rasar!Piesa celor de la E-Type are ceva oriental in refren!Pe cand piesa domnului Marius Moga nu are asa ceva!Crede-ti ca Moga nu stie ce sa compuna?Va inselati!!!!

 
14-02-2007 17:47 de aciduzzu

nu e un razboi? eh... hai sa fim seriosi.Deocamdata si unii si altii isi castiga banii din melodiile pe care le compun.Numai ca Moga ia o gramada de lovele iar Ionel Tudor numai in perioada festivalelor de trista amintire prin care amintim Amara, Focsani, Petrosani si alte orase care se termina cu "ani" culminand cu festivalul Mamaia unde isi face provizii pentru tot anul. E moral ce scriu?Nu ... e supravietuire. Fiecare se lupta cu armele pe care le are. Unul cu stiinta muzicala si calitatea de dirijor sau compozitor de mari slagare romanesti care se auzeau la radiourile Gloria, celalalt cu sonoritatile noi pe care le aduce de dincolo, le prelucreaza si le adapteaza la piata romaneasca cu un real de ce sa nu recunoastem succes.
Stiu muzica compozitorii din generatia veche? Normal ca stiu. Stiu de indoaie. Majoritatea au studii, sunt oameni inteligenti, care ar putea oricand sa descifreze o partitura cifrata din "Real Book" la prima vedere.
Se pandesc de mult unii oe altii? Evident. Ohohooo...Si in ca de cand. Mitul Moga trebuia terfelit. Cum? Prin foarte multe explicatii legate de teoria muzicii, transpozitii, moduri doriene si alte cuantificari care oricum pentru un neavizat inseamna acelasi lucru cu limba chineza. De ce sa nu recunoastem. motivatiile strict legate de teoria muzicii, prezentate de juriu sunt judicioase si corecte.
Moga a gresit? Da. De 7 ori da. Pai mai Marius, eu sunt muzician profesionist si te admir pentru cariera ta si pentru flerul pe care il ai in a lansa muzicieni noi, dar asta era la mintea cocosului ca prima gresala de acest fel era pandita cu demult de ai tai prieteni compozitori mai in varsta. De cand asteptau ei saracii sa iasa in public si sa urle satisfacuti "Moga nu stie muzica!!!" sau ca za citez " Moga nu stie sa cante la pian cu 2 maini". Din pucntul meu de vedere performanta instrumentala nu are nimic de a face cu talentul pe care ti-l da Dumnezeu si cu atat mai mult cu nasul comercial pentru muzica vandabila pe piata. Trebuie sa fii bun atunci cand faci o piesa in 3 acorduri pentru tipul de public care asculta acest tip de piese, trebuie sa fii bun pentru publicul avizat si sa compui muzica cu un mesaj muzical armonic, melodic si ritmic pe masura. Eu ii inteleg si pe unii si pe altii deoarece imi place si ATB si Chick Corea, imi place si Rammestein si Al Jareau, imi place si Justin Timberlake si Dream Theatre, ma rog ati inteles voi ce vreau sa zic. Problema est ca intotdeauna legata de bani, Eurovizionul aduce bani indirect. Daca mai aparea Moga si la Eurovizion succesul lui international era cred eu in proportie de 80% asigurat. Piesa cu Dracula era draguta, cred ca ar fi prins la public si ar fi facut o figura buna. Ei asta ar cam fi sucit putin piata de cumparatori de negative si compozitii deoarece Eurovizionul era in principiu reprezentat d-ailalti care stiu muzica. Egalitatea dintre Eurovizion si a sti muzica insa a fost spulberata de trupa de rahat "Lordi" care eu ca ascultator de rock si ca specialist pot sa spun dupa 10 ani de cantat in trupe rock este 0 taiat. Dar totusi participarea la Eurovizion i-ar fi conferit lui Moga statutul de compozitor recunoscut pe plan profesional muzical iar asta ar fi fost o lovitura in plex pentru generatia veche. Nu e vorba de muzica fratilor...E vorba de orgolii, bani si mandrie...iar ei stiu asta...tocmai de aceea acest scandal eu sunt sigur ca se va perpetua si in continuare...

 
03-02-2008 08:16 de viorela predoi

eu cred ca Moga este unii dintre compozitorii cei mai de pret din Romania dar pacat ca unii oameni nu reusesc sa vada acest lucru iar in legatura cu piesa Dracula my love era cea mai buna piesa din concurs si am fi putut sa obtinem loc 1.Pacat ca oamenii nu stiu sa aprecieze pesele bune.

 
15-11-2008 21:21 de Anonim

Iata aici mai multe dovezi ca melodiile "compuse" de Moga sunt furate. Prosti sunt artistii romani care se mai duc la el sa ii dea mii de EUR ca sa primeasca o melodie furata. Si prosti sunt cei din public care mai asculta melodii ale artistilor produsi de el.



http://www.youtube.com/watch?v=4-0cQrojeeg



http://www.youtube.com/watch?v=IJe99Soj-j8&NR=1



si mai exista si altele... nu merita osteneala sa le insir, el a furat mereu, de ici, de colo.. nu a compus niciodata nimic original :-j

Ar trebui sa fie in inchisoare, DUPA GRATII, pt furt de proprietate intelectuala. Dar, cum suntem in Romania, uite ca inca nu se intampla asa ceva.

 
30-05-2010 18:28 de cineva

din pacate ei au fost descalificat deoarece au prezentat de mel inainte termenul limita

Alte stiri

Dalma Kovacs la Eurovision 2009 cu o piesa de Marius Moga

Moga plagiaza iar?

SMILEY a lansat cel mai recent videoclip la piesa "Am bani de dat"!

Morandi - `Save Me` nr.1 in Romania - emoticoncert

Marius Moga - monitorizat de Politia Economica

Moga a compus "Imnul turistic al Romaniei"

Guess Who a cantat pentru elevii care au picat BAC-ul

Muzica ta

Asculta genul tau de muzica:



Asculta radioul tau preferat:



download soft: winamp player

Evenimente si concerte


vezi toate evenimentele

Evenimente salvate


Lista de evenimente salvate:

Nu ai evenimente salvate

Vezi evenimentele disponibile sau adauga un eveniment



Discutii pe forum

Vorbeste despre muzica si artistii preferati!

Concert In Poiana La Palilula


scris de CurteaRegala pe 2-06 ora 12:19

Musik mesage


scris de majanan pe 17-05 ora 16:49

Angajare cu diploma


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:05

Am calificare electronica si automatizari si nu stiu cu ce se mananca


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:04

Provocare chitariștii roboți


scris de Korobu pe 11-05 ora 16:01

Shawn Mendes - Stitches (TBoys Cover)


scris de sckin pe 9-05 ora 15:52

Maryan - Sweet Emotion (Pyannho-Rose Remix)


scris de Martino pe 9-05 ora 09:37

ce faci daca s-a asternut monotonia in relatia ta?


scris de vioricamacovei pe 26-04 ora 14:47

Stereo Beat Records cauta voci si producatori


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:51

Caut studio inregistrari ieftin


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:35

intra in forum
copyright © 2000-2016 MuzicaBuna.ro. Developed by HTD
despre muzicabuna.ro | termeni si conditii de folosire | echipa | contact

109 vizitatori si 0 membri acum pe site