www.muzicabuna.ro Web analytics

    Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
stiri din muzica
critica muzicala
evenimente
unde mergem?
trupe si solisti
poze  | videoclipuri
melodii copiate
versuri proaste
asculta muzica
descarca albume
underground
adauga muzica ta
forum
sondaje
lista membrilor
blog-uri

Luna colindelor

webmaster / luni, 27 dec 2004
 
Iata vin colindatori!In aceasta perioada a anului, vinzarile albumelor de colinde cresc considerabil. De aceea, in decembrie, casele de productie se inghesuie sa reediteze sau sa lanseze albume cu colinde traditionale si cintece de iarna, in interpretari cit mai variate. Spre surprinderea unora, "colindatorii permanenti" Stefan Hrusca si Ducu Bertzi - care s-au bucurat in ultimii ani de vinzari spectaculoase - nu au lansat noi albume de colinde. Au aparut insa o serie de colindatori de ocazie, interpreti de muzica populara, pop, rock sau folk, actori, dar si tineri cintareti care au pus colindele pe ritmuri latino si R&B. O aparitie interesanta in peisaj: Daniel Fat.

Hrusca si Bertzi prefera sa faca turnee

Maramureseanul Stefan Hrusca s-a rezumat doar la un turneu prin tara, incheiat de curind. Artistul a plecat deja in Canada, tara sa de adoptie, unde va petrece Sarbatorile alaturi de sotie si cei doi copii. Casa de productie Intercont a reeditat insa in decembrie albumele sale: "Sfin-ta-i sara de Craciun", aparut in 2001, si "Craciunul cu Hrusca", lansat acum patru ani. Ducu Bertzi si-a incheiat si el, acum citeva zile, turneul cu "Cintece din Maramures" si colinde de pe albumul "Poveste de iarna", avindu-i ca invitati in concert pe Marius Batu, Mihai Nenita si Florian Pittis. Pentru ca, in ultimii doi ani, artistul nascut la Sighetu Marmatiei s-a aflat de Sarbatori in America, el si-a propus ca in acest an sa colinde doar prin tara.

Colindele interpretilor de muzica populara

Pe albumul "Asteptind Craciunul", Grigore Lese a strins 14 cintece religioase si "corinde" care indeamna la marturisiri de simtiri tainice. Artistul le-a impartit in sapte capitole, cu titluri semnificative: "Dragostea", "Raiul", "Miorita", "Craciun in departari", "Fecioara Maria", "Mitul" si "Dorul".
Ioan Bocsa si Ansamblul Icoane au pregatit de sarbatori "Colinde transilvane" (vol. III). Printre cele 23 de colinde se regasesc "Buna veste, gazda-n casa", "Din Ajun pina-n Craciun", "Sculati, sculati, mari boieri", "Colinda fetii" ori "Colinda baiatului". Colindele lui Ioan Bocsa sint disponibile si in pachetul special 3 CD.
"Plugusorul" spus de Sofia Vicoveanca, "Trei Crai de la Rasarit" in interpretarea Irinei Loghin, si "O, ce veste minunata" cintata de Polina Manoila sint reunite pe albumul "Colinde pentru suflete romanesti", editat de Roton. Alte 15 colinde si cintece de iarna sint interpretate pe acest material de Laura Lavric, Ioan Bocsa, Ileana Ciuculete ori Ana Hossu.

Colindatori de ocazie: Miki, Simplu, Cream, Pepe...

Pe albumul "Clopotelul Magic", AndreEA, Mandinga, Activ, Smiley de la Simplu, Miki, Pepe, Cream, Quattro, Raoul si Bodo de la Proconsul interpreteaza colinde si cintece vesele de Craciun, precum "Florile dalbe", "Jingle Bells", "Sorcova", "Bradutul" ori "Saniuta". Colindatori de ocazie pot fi numiti si Pasarea Colibri, Proconsul, Mircea Baniciu, Nicu Alifantis, Mircea Vintila, Mircea Rusu ori regretatul Vali Sterian. Ei cinta pe albumul "Cintece de iarna - Stele pe zapada" piese ca: "Lantul Coliviilor", "Prima zapada", "Zori din Zori", "Asta-i seara serilor", "Cetina, cetina", "Colinda" sau "Prognoza".
RBA si-a pus toti interpretii sa cinte "Dalbe flori de ziua", careia i-a facut si videoclip. Piesa a fost inregistrata de 29 de cintareti, printre care Etnic, Haiducii, Steliana Sima, Gheorghe Turda, sotii Rednic, Gina Pop, Ad Hoc, Romancutze, HotLine.
Pe "Deschideti Poarta Raiului", Raoul stringe zece cintece traditionale, dintre care doua acapella, iar Radu Ille reuneste pe "Colinda-mi, Doamne!" cele mai frumoase colinde din localitatea natala, Portita. Printre acestea: "In orasul Viflaim", "Dumnezeu de la-nceput", "Irod Imparatu'" ori "In Cana Galileia".

"Corinzile de pasta ograzi" cu Daniel Fat

Tinarul Daniel Fat (30 de ani) se alatura, in 2004, colindatorilor maramureseni veniti din "zona" folk. De curind, el a lansat "Corinda, corinda", un album cu 30 de "corinzi si multumituri" laice si crestine. Tributul urmeaza a fi platit, spune el, locuitorilor din Supuru de Jos (Satu Mare) si din Danesti (Maramures). In aceste locuri isi petrecea Daniel vacantele de iarna. "La Danesti, mergeam cete de 15-20 de colindatori imbracati in costume traditionale, cu camese, pieptar, guba si cioareci si colindam tot satul pina in dimineata primei zile de Craciun. Straita (traista) ni se umplea de fiecare data cu nuci, mere, prajituri si mai putin cu bani, ca astazi", isi aminteste el. Desi pe alocuri chitara isi face si ea loc, interpretarea "corinzilor" este insotita doar de zurgalai, tobita si tamburina. Deliciul ascultatorilor il fac asa-numitele "corinzi de pasta ograzi", care se interpretau in timpul petrecut de la o casa la alta, avind ca teme gazda zgircita, fata de maritat, barbatul betiv sau parasit de nevasta.

Pretioasele colinde ale lui Zamfir

"Glorie noptii de Craciun" se cheama albumul de colinde romanesti si internationale realizate de maestrul Gheorghe Zamfir, in colaborare cu soprana Irina Iordachescu si Nicolae Licaret (orga). Se regasesc aici "Panis Angelicus" si "Ave Verum Corpus" ale compozitorilor Cezar Franck si Wolfgang Amadeus Mozart, dar si "Sancta Maria" ori "Ave Maria", aceasta din urma in varianta pentru nai si orga. "Am reunit intr-un buchet colinde celebre romanesti si internationale, gasind libertati de exprimare noi. Am gasit formula magica cu voce, nai, orga si cor barbatesc", a declarat Zamfir.
12 piese inspirate din folclorul romanesc si international sint cintate de Acapella pe albumul "Craciun cu Acapella". Cel de-al treilea album de colinde si piese de iarna al grupului vocal cuprinde "Domnulet si Domn din cer", "Steaua sus rasare", "White Christmas", "Silent night".

Colinde pe ritmuri R&B si latino

Pornind de la colindele traditionale, tinara interpreta Eda si-a propus un proiect inedit prin modul de abordare a materialului muzical. Ea a prelucrat temele bine cunoscutelor colinde romanesti "Deschide usa, crestine", "Colindita nu-i mai multa" ori "Astazi Domnul s-a nascut" pe ritmuri pop, soul si R&B. Alaturi de alte sapte colinde si cintece de iarna, acestea apar pe albumul "Ninge Sfint", editat de A&A Records.
"De Craciun", prima colinda de la noi pusa pe ritm de salsa, apartine grupului Mandinga. Celor opt componenti le-a venit ideea sa faca o colinda pe ritmuri salsa atunci cind au inceput sa auda in jur avalansa de cintece de Craciun. Cu totii sint innebuniti dupa aceasta perioada a anului, iar colindele lor preferate sint: "Silent Night", "Astazi s-a nascut Hristos" si "Sus, boieri, nu mai dormiti".

Si actorii colinda

La capitolul inedit poate fi inclusa si culegerea "Sus in dalbut rasaritu, Domnu-i, Domnu-i, Domn de-a nostru", relansata de Teatrul Nottara. Aceasta cuprinde 25 de colinde selectate de muzicologul Iosif Hertea si ilustrate de graficianul Mircea Nechita. Editia contine si un CD de colinde interpretate de actorii Teatrului Nottara.

Hrusca si Fuego se vind cel mai bine

Cele mai vindute albume de colinde, in luna decembrie, ramin indiscutabil cele ale lui Stefan Hrusca. "Chiar astazi (n.r. - 20 decembrie), o doamna a cumparat 20 de CD-uri cu "Ziurel de Ziurel", ni s-a spus de la magazinul "Diverta" - Unirea. In topul vinzarilor, la magazinele din reteaua Diverta, urmeaza "Impodobeste, mama, bradul", albumul lui Fuego, reeditat anul acesta, si compilatia "Vin colindatorii", care-i reuneste pe Stefan Hrusca, Ducu Bertzi si alti colindatori. Fuego si Hrusca se vind cel mai bine si la magazinul "Muzica". Foarte cautat este Ioan Bocsa, cu "Colinde transilvane". Urmeaza pe lista celor mai vindute albume colindele interpretate de Madrigal, cele cintate de folkisti pe "Vin colindatorii" si cele interpretate de Varu' Sandel si Zorica Sava pe "Inger de lumina". Librariile "Carturesti" au notat cele mai bune vinzari pentru "Asteptind Craciunul" (Grigore Lese), "Romanian Christmas Carols" si "Bizantin" (corul Madrigal) si compilatia "Colinde pentru suflete romanesti" (Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Ioan Bocsa si alti interpreti cunoscuti de muzica populara).



loading...

5 comentarii. Posteaza un comentariu

 
19-08-2005 19:58 de NOI

daca tot nu exista nici un comentariu,ne-am gandit noi (doua fete din zalau)sa va imbogatim pagina cu niste randuri pretioase.Nu am citit ce scrie mai sus,dar va uram in continuare distractie placuta in brazilia

 
11-09-2006 14:45 de Zabo

Am shi eu o intrebare pt amatorii de folclor...cine imi poate spune de unde pot sa fac rost de melodia Marie draga Marie a Stelianei Sima....email: Decameronul@gmail.com

 
19-11-2008 15:52 de Anonim

d und pot sa descarc si eu muzica noua? si colinde?

 
21-12-2008 11:17 de io clar

www.trilulilu.ro............sau de pe youtube copiezi linkul si meri pe www.media-downloader.ro .........simplu...si am numnai 10 ani

 
29-11-2009 15:03 de Anonim

spunetimi unde gasesc cintece de iarna pentru copii////

Muzica ta

Asculta genul tau de muzica:



Asculta radioul tau preferat:



download soft: winamp player

Evenimente si concerte


vezi toate evenimentele

Evenimente salvate


Lista de evenimente salvate:

Nu ai evenimente salvate

Vezi evenimentele disponibile sau adauga un eveniment



Discutii pe forum

Vorbeste despre muzica si artistii preferati!

Concert In Poiana La Palilula


scris de CurteaRegala pe 2-06 ora 12:19

Musik mesage


scris de majanan pe 17-05 ora 16:49

Angajare cu diploma


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:05

Am calificare electronica si automatizari si nu stiu cu ce se mananca


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:04

Provocare chitariștii roboți


scris de Korobu pe 11-05 ora 16:01

Shawn Mendes - Stitches (TBoys Cover)


scris de sckin pe 9-05 ora 15:52

Maryan - Sweet Emotion (Pyannho-Rose Remix)


scris de Martino pe 9-05 ora 09:37

ce faci daca s-a asternut monotonia in relatia ta?


scris de vioricamacovei pe 26-04 ora 14:47

Stereo Beat Records cauta voci si producatori


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:51

Caut studio inregistrari ieftin


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:35

intra in forum
copyright © 2000-2016 MuzicaBuna.ro. Developed by HTD
despre muzicabuna.ro | termeni si conditii de folosire | echipa | contact

160 vizitatori si 0 membri acum pe site