www.muzicabuna.ro Web analytics

    Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
stiri din muzica
critica muzicala
evenimente
unde mergem?
trupe si solisti
poze  | videoclipuri
melodii copiate
versuri proaste
asculta muzica
descarca albume
underground
adauga muzica ta
forum
sondaje
lista membrilor
blog-uri

Adrian Paunescu va trai mereu prin versuri

MuzicaBuna / vineri, 05 nov 2010
paunescu

Asa cum scrie si Cotidianul, cultura romaneasca este mult mai saraca fara Adrian Paunescu. Controversat poet, publicist si om politic; Adrian Paunescu a fost cel care inainte de '89 a reusit sa insufle celor despre care spunea ca sunt "generatia in blugi" pasiunea pentru muzica si poezie.



Poetul Adrian Paunescu a murit astazi, 5 noiembrie 2010, la ora 07:15, dupa mai multe zile de chin, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti. Adrian Paunescu a fost internat la Spitalul de Urgenta Floreasca pe data de 26 octombrie, la Sectia de Terapie Intensiva, in stare foarte grava. Poetul a ajuns la spital in urma unei insuficiente cardiace, hepatice si renale. Anterior, Paunescu a fost tratat la domiciliu, insa a fost convins sa accepte internarea in spital. In aceasta dimineata, inima poetului a cedat, in urma unui stop cardiac sever, in ciuda eforturilor medicilor de a-l salva.

Paunescu a fost totodata si un textier valoros, el semnand versurile multor melodii celebre din muzica romaneasca. Tatiana Stepa - Copacii fara padure, Iris - Trenul fara nas sau chiar piesa lui Valeriu Sterian - Iluzia unei insule poarta semnatura regretatului poet.

Cristi Minculescu, solistul trupei Iris, recunostea in urma cu trei ani intr-un interviu ca Adrian Paunescu a fost un al doilea tata pentru trupa sa.
Iata geneza celei care avea sa devina una dintre cele mai iubite compozitii Iris, asa cum si-o aminteste Nelu Dumitrescu: "Eram la Eforie Nord, in vara lui 1983. Adrian Paunescu ne-a spus: 'Voi, Iris, ce noutati aveti?'. 'Avem o idee - a lui Marti Popescu (n.r. - basistul trupei in perioada 1982-1984) -, o piesa fara versuri'. 'Cam cum e?'. Nutu (n.r. - Nutu Olteanu, chitaristul Irisul-ului din acea perioada) a cantat ceva din chitara 'ta-ta-ta-tam' si ceva din voce, usor. Dom' Paunescu statea la o masa, noi vorbeam si el scria. Ai fi zis ca si-a facut tema dinainte - dar de unde? - ca nici nu stia piesa! Si a facut-o pe loc! Ne-a intins hartia: 'Ia luati asta si cantati, ia vedeti cum e!'. Am luat textul si s-a potrivit perfect. A stiut despre ce e vorba: despre rock, in general despre artistul roman fara bani, despre fanul roman, care nu are bani sa vina la spectacole, si care dadea 25 de lei ca sa vina sa ne vada."





loading...

23 comentarii. Posteaza un comentariu

 
05-11-2010 20:23 de Puggy


 
06-11-2010 00:20 de feble

a scris poezii frumoase! va recomand!

 
06-11-2010 00:30 de cispa

Pt mine a fost printre cei mai mari poeti al secolului 20, iar dintre cei din generatia 60, cel mai bun. Sa nu uitam niciodata ca a scris una dintre cele mai cutremuratoare si profunde poezii, care pe mine m-a marcat din prima clipa cand am citit-o, si anume: Ruga pentru parinti
http://poezii.ro-versuri.ro/Ruga-pentru-parinti-poezie-Adrian-Paunescu.html
Odihneasca-se in pace.

 
06-11-2010 04:28 de incr3dible_on3

Mi-e greata. Alt caz tipic de "vai ce-l regretam da ce ne-am pisat pe el cat era in viata". Cum a fost si cu Manole, si cu Michael, etc., etc. Patetic. Apreciati omu' cat inca e in viata dobitocilor, nu dupa ce se duce.
P.S. Nu ma refer la cei ce au comentat mai sus, ci in general.

 
06-11-2010 22:05 de cispa

Musiu incredibilulontri, eu l-am apreciat ca si poet din liceu, am cuparat cateva volume de poezii de-ale sale de care sunt mandru, care bineinteles le-am cumparat mult inainte de a muri.
Pe vremea cenaclului Flacara, si ma refer in epoca Ceausescu, era una dintre razele de putina libertate, multi dintre tinerii de atunci l-au apreciat pt. tot ce facea si promova, asa ca, nu vorbi cu apelativul "dobitocilor" la adresa celor care il regreta cu adevarat, mai bine ti l-ai adresa tie.
Iar daca ti-e greata, ia o lamaie, sau ceva asemanator, poate-ti trece, iar daca esti unul dintre cei de care vorbesti, adica te-ai p....t pe el cat era in viata, sa-ti fie sila de tine.
P.s. Vorbim de POETUL Adrian Paunescu, si nu de omul Adrian Paunescu.

 
07-11-2010 00:21 de incr3dible_on3

Se vede ca esti prost facut gramada cumetre. Citeste mai cu atentie ce am zis si apoi calculeaza. Daca te duce capu. Daca nu...las-o asa.

 
07-11-2010 01:12 de easycom

@ Incredible_one: Usor cu rahatul aruncat pe unde iti vine tie usor. Crezand ca te scoti cu un "PS", n-a fost chiar cea mai logica gandire. La cineva sigur te-ai referit cand te-ai adresat "dobitocilor", altfel comentariul tau nu si-ar fi avut rostul.

 
07-11-2010 02:17 de incr3dible_on3

Da cumetre, m-am referit la cineva, evident, altfel nu scriam. M-am referit la dobitocii care n-au dat 2 bani pe fiintele astea cat timp au trait, dar dupa ce crapa il ridica in slavi. Pricepi tu? Daca asta se simte ofensat, putin imi pasa, daca atat il duce mintea. Daca vroiam sa ma adresez cuiva anume din cei care au comentat, o faceam direct, nu prin aluzii.

 
07-11-2010 14:17 de cispa

In primul rand, articolul a fost scris ca o informatie la ceea ce s-a intamplat cu o personalitate de calibrul sau, cum se spune:"Controversat poet, publicist si om politic",si "a fost cel care inainte de '89 a reusit sa insufle celor despre care spunea ca sunt "generatia in blugi" pasiunea pentru muzica si poezie", nicidecum "vai ce-l regretam ....".
In al doilea rand de unde stii tu ca nu a fost apreciat cat a fost in viata ? Crezi ca cel care a scris articolul s-a p...t pe el inainte de a muri, ca mai apoi sa-l regrete ? Nu vezi ca comentezi doar ca arunci cu noroi in tot ce scrie ? Tu citesti ceea ce scrii ? Ma indoiesc. Si mai spui despre altii ca sunt prosti gramada, dar tu te uiti la tine ?
In al treilea rand, aruncand cu vorbe gen "dobitocilor", le poti face acasa sau cu amicii, dar nu aici, ca poate majoritatea care l-au cunoscut ca poet, il regreta cu adevarat. Daca pt.tine nu a reprezentat nimic, asta nu inseamna ca e acelasi lucru si pt. ceilalti. Dupa cum scrie si in articol, daca l-ai citit cu atentie, ceea ce nu cred, pt Iris a fost ca un al doilea tata, dar si pt. multi alti artistisi, cum ar fi Hrusca, Voltaj(vechiul), si multi altii.
Unde ai vazut tu in articol ca il ridica cineva in slavi ?
Esti patetic, precum spui.

 
07-11-2010 14:39 de easycom

@ Cispa: Stii cum e? Pe unii oameni nu-i poti multumi niciodata. Daca bag despre un artist cate 3 articole pe luna, urla ca prea il promovez. Daca nu scriu nimic, de ce nu-l promovez. Daca moare, de ce acuma il promovez... Unii nu inteleg ca nu e vb neaparat de promovare. Omul face ceva interesant, publicam stire, daca nu, nu. Omul a murit, merita atentia, deci publicam stire. Ei, ca moartea unui om sau artist de valoare starneste adesea mai multa atentie decat viata sa, pe undeva mi se pare si normal. O pierdere intotdeauna ne afecteaza mai mult decat un castig, s-a dovedit psihologic. Sau... mai bine zis, pana nu pierdem un lucru, nu stim cu adevarat aprecia ceea ce am pierdut si cred ca nu este om care sa nu fi fost macar odata intr-o asemenea situatie.

 
07-11-2010 14:48 de cispa

@ easy:Foate corect si adevarat, dar unii nu inteleg asta, sau daca inteleg, o fac pe dos, ceea ce mai rau.

 
07-11-2010 14:57 de Americanul

Cand vad mahalageala asta a voastra ma apuca greata si imi este rusine ca sunt roman. Nu va pute-ti schimba deloc. Tot timpul trebuie sa fie unul care din prostie spune ceva iar altul din si mai mare prostie ii raspunde si de aici totul se duce catre alt subiect care nu are nimic de a face cu cel original. Imi pare bine ca am facut alegerea asta de a pleca la timp din Romania ca sa nu mai ascult si sa vad zilnic prostiile astea ale voastre.
Adrian Paunescu ca poet a fost o personalitate si multi il regreta.
Viata lui personala ca om ar trebui sa ne intereseze mai putin ca in felul asta nu mai ajungem la jigniri si tot felul de epitete...

 
07-11-2010 15:55 de BANDERAS

SUNTEM PREA MICI CA SA JUDECAM UN OM ATAT DE MARE

 
07-11-2010 20:29 de Anonim

Cu tot respectul pentru Adrian Paunescu, imi permit sa las aici o parere, "mostenita" oarecum de la facultatea de Litere, unde se studiaza si analizeaza literatura romana: este considerat un simplu poet social contemporan, se trece repede peste opera lui, nu-i nicidecum un geniu sau comparabil cu Eminescu, asa cum indraznesc unii sa afirme, stiu ca poeziile lui emotioneaza, pe oricine, dar multe dintre ele nu sunt arta, arta isi extrage esenta din natura (Victor Hugo afirma: "Tout ce qui est dans la nature est dans l'art", poeziile paunesciene isi extrag esenta din social, a nu se confunda sau compara cu arta lui Caragiale - subtila, geniala intr-adevar. Pentru mine este un TEXTIER desavarsit dar nu un mare poet. Mama mea imi spunea astazi ca ii plac asa mult poeziile lui pt. ca le intelege f. bine, pe cand ale altor poeti nu chiar. Nici macar Minulescu, iarasi pe intelesul multora, ale carui poezii sunt tare frumoase, nu este catalogat drept un mare poet, asadar, cum putem sa comparam asa usor pe Eminescu cu oricine?? Sper sa nu supar pe nimeni, e doar o parere si cum am spus, pentru toata activitatea acestui om de cultura ii port mult mult respect, dar eu una mare poet nu il pot considera. Un poet social roman DA, dar atat.
Norica, Bucuresti.

 
07-11-2010 23:46 de Anonim

sint uimit cum de asa multe lume nu recunoaste meritele lui in timpul comunismului, citeodata incita impotriva celor cu parul lung, cu multa parere de rau, a fost un poet ,cum wagner afost pe timpul lui hitler

 
08-11-2010 09:13 de bodealex

NU mai jigniti CULTURA si oamenii de cultura ...INCULTILOR !!!
Adrian Paunescu este unic , este nemuritor , este cu noi chiar daca "a plecat putin"...si va ramane vesnic al romanilor care iubesc tara si poporul ei !!!
Cei care n-au trait acele vremuri , nu au cum sa critice opera literara a marelui si unicului Adrian Paunescu ...
Au un singur drept ...sa citeasca si sa inteleaga mesajele pe care poetul le-a transmis generatiilor de tineri prin Cenalul FLACARA , prin cartile scrise....
Dumnezeu sa-l odihneasca pe acest mare si unic scriitor roman , nascut in Rep.Moldova , copilarind la Barca si desavarindu-se la Bucuresti !!!

 
08-11-2010 19:21 de Ursus

@all: Oameni buni, nu va lasati ofensati de comentarii necalificate de genul "incr3dible_on3"; aceste persoane sunt doar produsele colaterale ale comunismului care doresc si ele putina atentie.

incr3dible_on3: du-te mai bine la manelele tale si fii fericit!

CU

 
09-11-2010 02:38 de DjTom

As fi vrut sa scriu ceva de bun simt...dar citind postarile voastre, nu mai are rost...
Fie-i tarana usoara si memoria vesnica !

 
09-11-2010 13:41 de Ursus

@DjTom

Dreptate ai!

 
09-11-2010 20:51 de Anonima

Cine iubeste poezia,poate aprecia si poetul care o scrie!Vad multi neiubitori de poezie(sigur nu l'au citit nici pe Eminescu in totalitate)...care denigreaza inteligenta romaneasca.Pacat!Dumnezeu sa'l odihneasca pe omul Paunescu...poetul va ramane in inimile romanilor adevaratim carora nu le este rusie ca sunt romani!!O seara frumoasa tuturor!

 
10-11-2010 22:58 de BarByeMeRullZz

cat de trist ca mor artiștii cei mai buni mare pacat.

 
11-11-2010 20:06 de vanlud

E o mare pierdere pentru poporul nostru.Vor trece ani si ani pana cand cineva va calca in urma lui,atat cat poet,comentatator,conducator de cenaclii etc.Om de mare valoare,Dumnezeul sa-l odihneasca in pace.

 
28-03-2011 15:16 de Anonim

un mare poet , un mare OM,un mare patriot,ar trebui ca macar una dintre poeziile sale sa fie incluse in programa scoalara

Alte stiri

Cristi Minculescu - cetatean de onoare al Craiovei

Omagiu adus Tatianei Stepa la Festivalul Om Bun 2009

Cristi Minulescu din nou la spital

Metalhead Top 2009

Iris revine azi pe scena Salii Polivalente!

Pe 30 septembrie, la Sala Palatului, Vasile Seicaru canta in memoria Tatianei Stepa

Iris - primul concert la Bucuresti in octombrie

Muzica ta

Asculta genul tau de muzica:



Asculta radioul tau preferat:



download soft: winamp player

Evenimente si concerte


vezi toate evenimentele

Evenimente salvate


Lista de evenimente salvate:

Nu ai evenimente salvate

Vezi evenimentele disponibile sau adauga un eveniment



Discutii pe forum

Vorbeste despre muzica si artistii preferati!

Concert In Poiana La Palilula


scris de CurteaRegala pe 2-06 ora 12:19

Musik mesage


scris de majanan pe 17-05 ora 16:49

Angajare cu diploma


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:05

Am calificare electronica si automatizari si nu stiu cu ce se mananca


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:04

Provocare chitariștii roboți


scris de Korobu pe 11-05 ora 16:01

Shawn Mendes - Stitches (TBoys Cover)


scris de sckin pe 9-05 ora 15:52

Maryan - Sweet Emotion (Pyannho-Rose Remix)


scris de Martino pe 9-05 ora 09:37

ce faci daca s-a asternut monotonia in relatia ta?


scris de vioricamacovei pe 26-04 ora 14:47

Stereo Beat Records cauta voci si producatori


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:51

Caut studio inregistrari ieftin


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:35

intra in forum
copyright © 2000-2016 MuzicaBuna.ro. Developed by HTD
despre muzicabuna.ro | termeni si conditii de folosire | echipa | contact

123 vizitatori si 0 membri acum pe site