www.muzicabuna.ro Web analytics

    Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
stiri din muzica
critica muzicala
evenimente
unde mergem?
trupe si solisti
poze  | videoclipuri
melodii copiate
versuri proaste
asculta muzica
descarca albume
underground
adauga muzica ta
forum
sondaje
lista membrilor
blog-uri

Forum > Muzica romaneasca > "Marea asfaltare in Vama Veche"

Pagina: 1

jamawa

Newbie
6 mesaje

"Marea asfaltare in Vama Veche"



scris pe 21 apr 2010 14:15 de jamawa

"Demult, tare demult" era o trupa romaneasca ce-a dat peste nas "dinozaurilor" clasici ai muzicii autohtone. Se numeau "Vama Veche" si s-au lansat intr-o formula originala: fara chitara, un pian cu adanci radacini clasice, un bas liber cantat parca dupa ureche si un ritm de tobe foarte dinamic, iar niste ochi albastri inocenti ne povesteau planurile de viitor scurt din perioada verii. Au fost altceva decat tot ce existase pana atunci in muzica romaneasca. Refrenele melodice cu linii optimiste sustineau versuri destul de triste, dar poate tocmai acest contrapunct le-a dat greutate si le-a facut sa fie ascultate si cantate chiar si astazi.

Aaa, stai... am zis "cantate"? Ufff... Azi nu mai pot fi interpretate acele melodii! Formatia s-a destramat, dupa 10 ani de activitate, din motive numai de ei stiute. Apoi a urmat primul proces pe drepturi de autor (binevenit, dupa parerea mea) din Romania. Multi rauvoitori l-au vazut ca pe o modalitate facila a unora de a se imbogati. Total neadevarat. Procesul a fost unul de "divort", iar lupta s-a dat pentru "custodia" copiilor. "Vama Veche" n-a avut un singur parinte, ci patru: Liviu, Lapi, Traian si Tudor. Sa vii dupa 10 ani de "casnicie" si sa spui ca piesele au fost compuse doar de tine, ca versurile tale fac, de fapt, totul samd, mi se pare injositor pt un artist care se vrea privit cu admiratie. Daca ar fi cum spune Tudor (caci el este artistul "lezat" in urma acestui proces), cate piese ca "Nu am chef azi", "Calul din Marlboro" sau "Ana" a mai compus de la despartire? SAU! Daca versurile lui au insemnat TOTUL, hai sa le puna pe manele, sa vedem ce iese! O sa iasa doar orgoliul prostesc la iveala, atat si nimic mai mult! "Vama Veche" au fost toti, nu doar Tudor Chirila, si prin urmare ceilalti trei co-autori ai pieselor si-au dobandit pe merit recunosterea (si) in instanta a acestui statut.

Acum... nimeni nu mai canta piesele. Poate doar Chirila, la karaoke, prin Brasov, cum am citit pe blogul lui. Si tot acolo am gasit un comment interesant (care de fapt m-a motivat sa scriu azi): "Sunt Liviu, fostul tau coleg cu care intr-adevar ai impartit multe amintiri frumoase timp de 10 ani. (...) Muzica noastra trebuie sa traiasca mai departe si sa hraneasca in continuare amintirile tuturor celor care ne iubesc si ne respecta pentru ceea ce am facut.(...) Sa nu lasam mandria sa strice tot ceea ce am trait frumos. Suntem de acord ca spiritul Vama Veche trebuie dus mai departe si ca acest lucru poate fi facut doar daca piesele noastre vor fi cantata in continuare. Cea mai simpla intelegere intre noi ar face multi oameni fericiti … Tudor, hai sa facem asta de dragul oamenilor care ne iubesc.”. Ce dovada mai evidenta de chemare la intelegere? Si... cine e gentleman-ul dintre cei doi? Chirila se da "lovit" ca nu mai poate interpreta piesele, dar uite mana intinsa. Si el ce face? Probabil isi baga mainile in buzunar cu un gest suprem de primadona neinteleasa, cand de fapt...

Desigur, la urechea ascultatorului prima data ajunge vocea solistului unei trupe, prin urmare "fara Tudor "Vama Veche" nu mai inseamna nimic!" Dar fara pianul lui Traian mai inseamna? I-am vazut de curand live, cu noul lor solist, si pisele sunau la fel! Pianul era acelasi, basul era cantat cum ma asteptam... Lipseau Tudor si Lapi, dar cei ramasi erau ...ei! Era aceeasi autenticitate pe care o simteam la concertele "Vama Veche", iar piesele noi mi-au transmis aceeasi stare de frumos. Am cautat apoi "Trupa Veche" si-am ramas surprins sa regasesc in albumul "1907 KM" linii melodice familiare si idei de versuri care impreuna dadeau acel contrapunct. Ce-i drept, totul ambalat intr-un sound total anti-Vama Veche, chitari multe, riff-uri grele, probabil ca erau foarte suparati cand au inregistrat albumul. ...dar melodiile sunt foarte autentice!

Si ei erau "nimic"-ul din "Vama Veche"??? Hmm...

Am ascultat si ultimul "produs" al trupei "Vama". Suna bine, ce sa zic, modern, efecte multe, dinamic... Cred ca cel mai bine suna piesa in cd-player-ul dintr-o masina scumpa, poate una de prin Dorobanti? Mi se pare o piesa pt oamenii care doresc hoteluri de lux in Vama Veche! O piesa de ascultat mai degraba intr-o discoteca plina de fum si blacklight-uri, decat pe plaja unei localitati candva sinonima cu libertatea, frumosul si linistea boema a intelectualilor "altfel" decat restul societatii mercantiliste.

Vama - "Cantec de gasit", melodia cu care Tudor Chirila a "asfaltat" tot ce mai avea din "Vama Veche"!


Editat de jamawa pe 21 apr 2010 14:31
sus
AlexV2

Veteran member
213 mesaje

Re:



scris pe 21 apr 2010 15:54 de AlexV2

bullshit...Dinozaur esti chiar tu daca vii si si zici chestiile de mai sus...Asta e o atitudine de hipiot ingust la minte, muzica se schimba si evolueaza, asa cum se schimba si componentele trupelor, asa cum se schimba si marelele loc de intalnire al betivilor cu polonicul de gat aka Vama Veche...S-au luat toti prostii cu mainile de cap cand au asfaltat prin Vama, normal ca ei vin cu trenul nu cu masina sa injure la fiecare hartoapa....Asa e si cu muzica, unii se dau deschisi la orice dar de fapt is cei mai limitati...
sus
Maxinne

Newbie
2 mesaje

pe alese...



scris pe 21 apr 2010 16:37 de Maxinne

Draga AlexV2...imi pare rau ca sunt eu cea care iti va da aceste vesti proaste...dar...nu vad alt ingust la minte in afara de tine (sper ca esti de acord cu mine - si speranta moare, uneori). Se pare ca nu ai inteles nimic din ce ai citit (sau poate nu ai citit). Argumentele tale sunt de doi lei, nu ai nici cea mai mica logica in ceea ce spui. Sa intelegem ca aia care merg cu trenul in Vama Veche sunt toti prosti, iar tu, DESTEPTUL mergi cu masina, si tocmai in gropile din Vama Veche ti-ai gasit sa dai. *Sa inteleg ca mai nou desteptul isi alege gropile in care sa dea ! Cat despre muzica...iti sugerez prieteneste sa-ti pastrezi parerile pentru tine. Esti mult prea deschis, mult prea destept si sincer ar trebui sa ceri drepturi de autor. Concluzie: Amice, esti idiot !

Editat de Maxinne pe 21 apr 2010 16:44
sus
jamawa

Newbie
6 mesaje

Re:



scris pe 21 apr 2010 16:45 de jamawa

bullshit...Dinozaur esti chiar tu daca vii si si zici chestiile de mai sus...Asta e o atitudine de hipiot ingust la minte, muzica se schimba si evolueaza, asa cum se schimba si componentele trupelor, asa cum se schimba si marelele loc de intalnire al betivilor cu polonicul de gat aka Vama Veche...S-au luat toti prostii cu mainile de cap cand au asfaltat prin Vama, normal ca ei vin cu trenul nu cu masina sa injure la fiecare hartoapa....Asa e si cu muzica, unii se dau deschisi la orice dar de fapt is cei mai limitati...


Hotaraste-te. Ce sunt: hipiot - prin definitie un "visator", sau ingust la minte?
Am criticat eu schimbarea? sau incerci sa citesti printre randuri si postezi ca doar-doar oi avea si tu ceva interesant de spus?
Nu-ti plac betivii din Vama? Ce cauti in preajma lor? Ai atatea locuri unde sa-ti bei apa plata cu lamaie...
Iar daca ai ajuns "cu trenul" fix pana in Vama... zi-mi si mie ce fumasei de-ai gasit tu gara acolo! :P
Vrei strazi pavate? Piste de curse? Mergi in Mamaia! Ai si masini scumpe de admirat, hoteluri de cinci stele si-un luceafar!
Unora le place mai "naturlich" asa... cu cortu' pe nisip gen! (sa-mi fie scuzat limbajul asta "nowadays" cu "gen" and stuff... mi l-a starnit izul de dorobantism din post-ul tau). Tu poate ti-ai dori un "Bamboo" in loc de "Expirat"... spre norocul tau s-ar putea sa-l ai in cativa ani, ca va inmultiti exponential.
Pana atunci insa, ai grija sa nu superi vreun punker, ca mai sunt si dinastia prin Vama, si nu-s pacifisti ca hipiotii, iar cand simt un schmekerasch prin preajma sunt ca leii in Serengetti la vanatoare de gazele!
cat despre muzica... amice... esti infim!
sus
AlexV2

Veteran member
213 mesaje

Re:



scris pe 21 apr 2010 17:24 de AlexV2

Multumesc, o sa am grija la punkeri, poate ma prind aia de la Trabostes si ma ard cand ma vad cu lamaia in pahar :* Cat despre faptul ca sunt ingust asta este, n-am avut onoarea de a sta cu lumea buna din Vama ca sa imi vina si mie mintea la cap, pe aici pe Dorobanti n-avem asa ceva...
Acum serios, imi pare rau daca v-am ofensat dar oricum locul ala e oribil si are nevoie de un makeover total. Problema e ca unora le convine sa stea cu petu pe terasa crezand ca asa sunt peste aia "snobi" sau sa le intre nisipul in c** in cort pe plaja pentru ca la hotel stau numai "cocalarii". Mi se pare imatur si stupid sincer.
PS: N-am fost niciodata cu masina in Vama pentru ca nu stiu sincer daca ajunge pana acolo dat fiind ca e mai batrana decat mine
LE: Lasa-ma sa ghicesc...14-15 ? ani adica...


Editat de AlexV2 pe 21 apr 2010 17:38
sus
Maxinne

Newbie
2 mesaje

pe realese...



scris pe 21 apr 2010 18:14 de Maxinne

Pai cum, tinere ?!? E lamentabil, pe cuvant, nu ai avut niciodata sansa si onoarea de a sta cu lumea buna de acolo, nu ti-a intrat si tie niciodata nisipul in dos... mare pacat

PS: Cum ai ajuns in Vama ? Cu trenul ? Hai ca esti amuzant, dar din pacate ma vad nevoita sa nu-ti mai raspund pentru ca nu ma solicita intelectual prea tare. Fac o concesie de dragul armoniei, nu e nimic personal.

Alt PS: Corect gramatical e "lyme", lamaie e deja obsolete


Editat de Maxinne pe 21 apr 2010 18:17
sus
jamawa

Newbie
6 mesaje

Re:



scris pe 21 apr 2010 18:22 de jamawa

Multumesc, o sa am grija la punkeri, poate ma prind aia de la Trabostes si ma ard cand ma vad cu lamaia in pahar :* Cat despre faptul ca sunt ingust asta este, n-am avut onoarea de a sta cu lumea buna din Vama ca sa imi vina si mie mintea la cap, pe aici pe Dorobanti n-avem asa ceva...
Acum serios, imi pare rau daca v-am ofensat dar oricum locul ala e oribil si are nevoie de un makeover total. Problema e ca unora le convine sa stea cu petu pe terasa crezand ca asa sunt peste aia "snobi" sau sa le intre nisipul in c** in cort pe plaja pentru ca la hotel stau numai "cocalarii". Mi se pare imatur si stupid sincer.
PS: N-am fost niciodata cu masina in Vama pentru ca nu stiu sincer daca ajunge pana acolo dat fiind ca e mai batrana decat mine
LE: Lasa-ma sa ghicesc...14-15 ? ani adica...


Cand ti-am zis ca esti infim...! Si gata cu off-topic-ul, daca ai ceva interesant sa spui legat de muzica celor de la Trupa Veche sau Vama esti binevenit. Dar, te rog, abtine-te de la comentarii legate de localitatea Vama Veche sau cei care o viziteaza cu drag. Am inteles... tu ti-ai dori distractia din Vama si confortul din Mamaia... Probabil ca daca ai ajunge primarul Brasovului ai curata Biserica Neagra de funingine si ai da-o cu var alb in fiecare primavara.
Sux 2 be you, dude!
sus
AlexV2

Veteran member
213 mesaje

Re: pe realese...



scris pe 21 apr 2010 18:41 de AlexV2

Corect gramatical e "lyme", lamaie e deja obsolete


E chiar "lime" maestre...

tu ti-ai dori distractia din Vama si confortul din Mamaia


Nici una nici alta de fapt, prefer alte meleaguri daca tot e sa ies din casa...

Pana una alta Vama se duc in directia in care trebuie, suna foarte corect si fresh...Un pas mare inainte ca si instrumentatie si, dupa ce se simte in versuri, ca atitudine, parca suna a trupa profesionista, nu a labe triste care canta pentru o bere pe o terasa de kkt. Eu sper sa ramana pe filmul asta.

Apropos "a merge cu trenul" e un fel de a spune aici pe dorobanti la noi, nu se refera la procesul de a calatorii cu respectivul mijloc de transport.
Intradevar sucks to be me, stii tu...
sus
easycom

Expert member
2424 mesaje

Re: pe realese...



scris pe 21 apr 2010 22:20 de easycom

Bah, ce oameni... Singura trupa care a facut o schimbare spre bine in toata industria asta muzicala bullshit din Romania, si tocmai de ea va legati. Celelalte 999 de trupe care isi schimba anual stilul si "abordarea" nu v-au trezit interesul, ha? Oricum, n-am cu cine vorbi, fiindca MTV-ul si radiourile romanesti au o mare parte din vina pentru care romanul e subnutrit muzical. Mai ascultati muzica straina, si largiti-va orizontul ca prea v-ati plafonat.
sus
AlexV2

Veteran member
213 mesaje

Re: pe realese...



scris pe 21 apr 2010 22:39 de AlexV2

Corect, oamenii astia merg inainte si sunt blamati pentru asta, e aiurea...
sus
jamawa

Newbie
6 mesaje

Copiati, copiati, copiati!



scris pe 22 apr 2010 05:01 de jamawa

Bah, ce oameni... Singura trupa care a facut o schimbare spre bine in toata industria asta muzicala bullshit din Romania, si tocmai de ea va legati. Celelalte 999 de trupe care isi schimba anual stilul si "abordarea" nu v-au trezit interesul, ha? Oricum, n-am cu cine vorbi, fiindca MTV-ul si radiourile romanesti au o mare parte din vina pentru care romanul e subnutrit muzical. Mai ascultati muzica straina, si largiti-va orizontul ca prea v-ati plafonat.


Hai ca m-ai ambitionat! Si uite unde te-am gasit: facut praf de Bogdan () cateva pagini mai incolo! http://muzicabuna.ro/articole/vama---cantec-de-gasit.html .Asa ceva, in termeni populari se numeste "OWNED!"
Pe urma... Daca tot nu asculti MTV si radiouri romanesti, uite ce-am gasit pe youtube: http://www.youtube.com/watch?v=bIXn0_v-bx0 Probabil pe asta a si mizat Chirila cand "a compus" linia de voce pe strofa "Cantecului de gasit", pe faptul ca nu multa lume stie in Romania de "Fratellis" si nu multi o sa-si dea seama de "originalitatea" lui. Cred ca urmareste coroana lui Moga. Si, te rog, nu ma lua cu "sound-ul nu e acelasi, e total alta piesa" etc... Eu vorbesc STRICT despre linia de voce de la strofele celor doua piese: daca le pui pe un portativ o sa iti apara aproape identice! Diferenta majora o face interpretarea, "Fratellis" canta, iar Chirila zbiara de nebun printr-o pseudo-portavoce!
In al treilea rand, ma simt obligat sa citez din Bogdan (): "proaste reproduceri ale unor idei artistice care s-au dezvoltat intr-un mediu strain noua." Ia ca exemplu lejeritatea cu care isi interpreteaza "Fratellis" melodia vs zbieratele chinuite ale unui artist mediocru. Trebuie sa fie foarte frustrant sa iti doresti sa fii "ca aia" si sa ajungi la un nivel unde singur sa iti dai seama ca nu esti nimic in comparatie cu ei. Poate de aici si tipetele "dureroase" ale lui Tudor.
Si ca sa termin, nu-i rau ca ne plafonam, cata vreme ne stabilim o altitudine a plafonului destul de ridicata!

P.S. Era sa nu-i raspund lui Alex... Ei "merge" mai departe? Duca-se! Mai pe scurt, "GO!"

sus
easycom

Expert member
2424 mesaje

Re: Copiati, copiati, copiati!



scris pe 22 apr 2010 11:00 de easycom



Hai ca m-ai ambitionat! Si uite unde te-am gasit: facut praf de Bogdan () cateva pagini mai incolo! http://muzicabuna.ro/articole/vama---cantec-de-gasit.html .Asa ceva, in termeni populari se numeste "OWNED!"
Pe urma... Daca tot nu asculti MTV si radiouri romanesti, uite ce-am gasit pe youtube: http://www.youtube.com/watch?v=bIXn0_v-bx0 Probabil pe asta a si mizat Chirila cand "a compus" linia de voce pe strofa "Cantecului de gasit", pe faptul ca nu multa lume stie in Romania de "Fratellis" si nu multi o sa-si dea seama de "originalitatea" lui. Cred ca urmareste coroana lui Moga. Si, te rog, nu ma lua cu "sound-ul nu e acelasi, e total alta piesa" etc... Eu vorbesc STRICT despre linia de voce de la strofele celor doua piese: daca le pui pe un portativ o sa iti apara aproape identice! Diferenta majora o face interpretarea, "Fratellis" canta, iar Chirila zbiara de nebun printr-o pseudo-portavoce!
In al treilea rand, ma simt obligat sa citez din Bogdan (): "proaste reproduceri ale unor idei artistice care s-au dezvoltat intr-un mediu strain noua." Ia ca exemplu lejeritatea cu care isi interpreteaza "Fratellis" melodia vs zbieratele chinuite ale unui artist mediocru. Trebuie sa fie foarte frustrant sa iti doresti sa fii "ca aia" si sa ajungi la un nivel unde singur sa iti dai seama ca nu esti nimic in comparatie cu ei. Poate de aici si tipetele "dureroase" ale lui Tudor.
Si ca sa termin, nu-i rau ca ne plafonam, cata vreme ne stabilim o altitudine a plafonului destul de ridicata!

P.S. Era sa nu-i raspund lui Alex... Ei "merge" mai departe? Duca-se! Mai pe scurt, "GO!"



Un alt fan care tine si cu dintii de Vama Veche... care, erm NU MAI E! Get over it. Lasa-ma cu faze de genul "owned", am observat de mult ca publicul roman nu e deloc deschis catre un stil mai lejer, sa nu mai vorbim de abordari intr-adevar noi. Bine, ramaneti atunci cu Guta, Inna, Iris, Vama Veche, trageti peste voi un ditamai cort si plangeti cu totii dupa "vremurile de demult". Buhuhuuu. Nu ma fa sa-ti zic unde incepe si se termina plafonul multora. Plafonul muzical romanesc se termina acolo, unde incepe podeaua strainilor. Tot ce facem noi (90%) se cheama "urlat din beci". Si mai zicea lumea ca englezii sunt prea conservatori...


Editat de easycom pe 22 apr 2010 11:01
sus
Pagina: 1

Muzica ta

Asculta genul tau de muzica:



Asculta radioul tau preferat:



download soft: winamp player

Evenimente si concerte


vezi toate evenimentele

Evenimente salvate


Lista de evenimente salvate:

Nu ai evenimente salvate

Vezi evenimentele disponibile sau adauga un eveniment



Discutii pe forum

Vorbeste despre muzica si artistii preferati!

Concert In Poiana La Palilula


scris de CurteaRegala pe 2-06 ora 12:19

Musik mesage


scris de majanan pe 17-05 ora 16:49

Angajare cu diploma


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:05

Am calificare electronica si automatizari si nu stiu cu ce se mananca


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:04

Provocare chitariștii roboți


scris de Korobu pe 11-05 ora 16:01

Shawn Mendes - Stitches (TBoys Cover)


scris de sckin pe 9-05 ora 15:52

Maryan - Sweet Emotion (Pyannho-Rose Remix)


scris de Martino pe 9-05 ora 09:37

ce faci daca s-a asternut monotonia in relatia ta?


scris de vioricamacovei pe 26-04 ora 14:47

Stereo Beat Records cauta voci si producatori


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:51

Caut studio inregistrari ieftin


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:35

intra in forum
copyright © 2000-2016 MuzicaBuna.ro. Developed by HTD
despre muzicabuna.ro | termeni si conditii de folosire | echipa | contact

105 vizitatori si 0 membri acum pe site