www.muzicabuna.ro Web analytics

    Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
stiri din muzica
critica muzicala
evenimente
unde mergem?
trupe si solisti
poze  | videoclipuri
melodii copiate
versuri proaste
asculta muzica
descarca albume
underground
adauga muzica ta
forum
sondaje
lista membrilor
blog-uri

Blogs > Ganduri despre muzica buna > Adio muzica pe internet

dj50 / miercuri, 12 nov 2008
 

Adio muzica pe internet

Nu stiu cati dintre voi stiu, dar de vreo cateva luni se tot discuta pe marginea remuneratiei datorate autorilor (compozitorilor, textierilor etc) pentru folosirea muzicii lor pe internet.

De o parte a mesei se afla cei de la UCMR-ADA (organismul de gestiune colectiva din Romania), de cealalta parte oameni din industrie. Miza? Conform UCMR - remunerarea corecta a autorilor, iar conform celor din industrie - viitorul site-urilor de muzica din Romania.

Din pacate negocierile au inceput prost si continua si mai prost. Ne-a fost pusa in fata o propunere de metodologie prin care site-urile ar trebui sa plateasca mii sau zeci de mii de euro pe luna. Si asta s-a intamplat pentru ca cei ce vor sa reprezinte interesul autorilor pe internet au o mica si nesemnificativa problema: NU STIU CE E ALA INTERNET! Ei cred cu tarie ca singurul pericol pentru siguranta financiara a membrilor lor sunt site-urile de tipul MuzicaBuna.ro, Trilulilu.ro, Neogen.ro, care de bine de rau platesc momentan ceva. Si pentru ca ne stiu si-si inchipuie ca invartim cine stie ce sume fabuloase vor sa ne jupoaie.

Cate site-uri pirat a inchis UCMR in ultimii trei ani? Nici unul. Ce vor sa faca legat de torente si DC++? Nimic, pentru ca nu stiu ce sunt alea (serios, chiar a trebuit sa le explicam, si tot n-au inteles).

Cine pierde aici?

Pai in primul rand, evident site-urile de muzica din Romania. N-o sa mai aiba bani sa se extinda si sa ofere servicii noi, n-o sa mai renteze pentru nimeni sa faca site-uri noi si in final n-o sa mai renteze pentru nimeni sa tina site-urile actuale.

Apoi bloggerii care-si puneau ocazional cate un videoclip din youtube, se vor putea trezi dati in judecata pentru neplata drepturilor de autor, si asta in conditiile in care youtube-ul plateste deja in Statele Unite.

In al doilea rand, consumatorul roman de muzica.  Singurele surse de informatii si muzica vor fi cele din afara tarii. Adica mai putin relevante pentru el si mai putin orientate pe muzica romaneasca.

In al treilea rand, industria muzicala romaneasca. In conditiile in care un artist de "top" vinde maxim 2-300 de albume si traieste preponderent din cantari, disparitia site-urilor romanesti de profil va avea ca efect o scadere substantiala a promovarii si implicit a nevoii romanilor de muzica locala.

In al patrulea rand, chiar UCMR-ul. Daca membrii lor o duc mai prost pentru ca nu au unde sa-si promoveze muzica, si ei o vor duce implicit mai prost.

De ce se intampla asta?


Din cauza a doi oameni din conducerea UCMR si a catorva compozitori influenti dar ramasi in urma timpurilor.

In cadrul organizatiei exista convingerea ca in internetul romanesc se invart sume fabuloase. Din pacate, adevarul este ca sunt probabil unul sau doi milionari in industrie, ceva oameni care traiesc decent, si marea majoritate care fie nu castiga nimic, fie o fac din pasiune. In orice caz, financiar vorbind, este o industrie anemica si subdezvoltata.

Lectie de absurditate

1. UCMR-ul este un organism de stat. De fapt este un organism pe care statul ti-l baga pe gat daca esti autor. Vrei, nu vrei, UCMR-ul iti gestioneaza drepturile, avand, practic, un monopol legal.
2. In acest moment UCMR-ul se judeca cu autori care au indraznit sa-si puna muzica proprie pe site-urile proprii. Ei vor sa fie platiti de autori, pentru ca apoi sa plateasca aceeasi suma inapoi autorilor minus un comision.
3. Nu poti folosi muzica pe internet fara sa platesti. Chiar daca un autor vrea ca muzica lui sa fie descarcata sau ascultata gratuit nu are acest drept. Ce o sa se intample? Se vor duce toti pe youtube si myspace si site-urile romanesti vor ramane cu buza umflata.
4. UCMR-ul este reprezentat de oameni care n-au auzit niciodata de DC++ sau torente.
5. UCMR pretinde ca orice site care foloseste muzica sa dea lunar un raport cu muzica folosita in care sa se specifice si compozitorul si textierul piesei. De unde sa obtina un site informatiile acestea ramane inca un mister neelucidat.
6. In conditiile in care in practica internationala remuneratiile datorate autorilor sunt pe undeva pe la 10% din venituri, UCMR-ul pretinde sume care depasesc 100% din veniturile medii ale site-urilor din Romania.



loading...

3 comentarii comentarii. Posteaza un comentariu

 
12-11-2008 12:27 de easycom

Deci nu am cuvinte sa-mi exprim furia, greatza si ura fazta de tot statul roman. Nu le-a ajuns ORDA, nu ra de ajuns ca uralu aia de mama focului - ok au dreptate, trebuie oprita pirateria - tin si eu cu ei dar pentru ce mama drakului a trebuit sa-si bage nasul si UCMR-ul, o hoarda de berbeci tampiti care behaie in gura mare fara sa fi facut macar primele capitole din CCNA, ca sa aiba si ei habar ce si cum functioneaza internetul. Nu... ca prostia si tembelismul e in floare in tzara asta. "De ce nu vii tu Tepes Voda...?" Vreau sa vad cati romani au doar muzica licentiata pe calculator, mp3 player si alte device-uri de genul. Eu sunt primul, mai este cineva? Am facut un efort imens sa fiu legal, lucru pentru care sunt si prezent pe acest site si ma implic intr-o mica-mare masura, doar ca sa fie promovata muzica licentiata si ca romanul sa prefere sa vina pe acest site sau sa-si cumpere discul original din magazin.
Sincer nu stiu cati romani au cumparat muzica de pe acest site. Am impresia ca destul de putini. De ce? Daca nu are constiinta si bani, are DC++, Rapidshare, Torente, Lime-Wire si multe altele unde le primeste gratis. Daca are constiinta si nu are bani, efectiv prefera sa stea cu "Screamer"-ul, ca deh, la atatea canale radio, nu moare fara muzica. Ahh... sau vrea UCMR-ul cumva sa le inchida si pe alea? Daca are constiinta si are si bani, ori nu cumpara muzica de asta fiindca apartine de o religie neoprotestanta si asculta doar muzica crestina, ori chiar se duce si-si cumpara discul original. Deci pana la urma nu vad unde sunt acele pierderi extraordinare de care vorbeste UCMR???
Ahh... si muzica gratuita de pe acest site... e in general muzica veche, muzica ce nu prea mai vezi nici in magazine, si nu prea multa lume le asculta, eu si inca cateva sute de romani, poate.
De ce nu se cumpara muzica romaneasca??? Nu internetul si pirateria e primul vinovat... ci artistii, ca sunt de rahat, nu se pot numi artisti. Nu se face muzica de calitate, ergo, nimeni nu vrea sa cumpere rahat pe bani, cand se poate face rost pe gratis si NU prin intermediul siteurilor de genul asta... In colectia mea de muzica, am doar vreo 6 discuri cu muzica romaneasca, fiindca efectiv nu-mi vine sa dau 25ron pe ceva ce nu merita nici 0,5 ron (pretul unui disc gol).
UCMR-ul este inca un jeg al acestei tzari, care vrea sa se imbogateasca peste noapte prin saracia altora. Scaun electric ar merita astia. Nu este de ajuns ca toti politicienii ne fura pe fatza, toate organele de stat si private, mai vine si UCMR-ul cu tembelismele lui.
Baaaaaaai!!! Lasati-ne draku sa traim asa cum putem pana cand putem. ORDA... UCMR... nah... mai inventati ceva organ de genul asta, ca avem doar doua... Cu ce se ocupa romanii si tzara asta, in loc sa schimbe nivelul de trai...
Repet... mi-e deja scarba cand vad tricolorul tzarii noastre.

 
13-11-2008 12:19 de dj50

Nu e vorba ca noi sau cei care au site-uri similare si legale nu vrem sa platim autorilor ce li se cuvine ... Asupra procentelor chiar ne-am inteles ... 10%, dar UCMR-ul mai insista asupra unor praguri minime sub care nu poti scadea.

Si pragurile astea sunt inventate de catre UCMR de frica ca o sa facem inginerii financiare si astfel baza de calcul pentru cei 10% o sa fie micsorata artificial (nici macar nu ne cunosc si deja ne considera hoti si evazionisti, plus ca nu-i vorba doar de noi, ci de toti care se ocupa de muzica pe internet).

Din pacate, pragurile astea la care tin ei reprezinta cum ziceam si in articol, cam 100% din ce castinga in medie un site de muzica, pentru ca ei stiu despre internet doar ce se zice la TV. In plus, o tin sus si tare cu precedentul din legislatia europeana, fara sa tina cont de cat castiga romanii fata de oamenii din acele tari, de specificul local sau de dezvoltarea internetului in acele tari. Ridicand problema asta am primit ca raspuns: "Ei, lasa ca romanii sigur castiga cat europenii, daca nu chiar mai mult ca lucreaza la negru". Ce poti sa mai zici?

 
18-12-2008 03:22 de cjustynov

Mda,sa intervin si eu...adica daca eu vreau sa pun piesele la download gratuit nu mi se mai da voie? E o aberatie si nu cred ca va fi posibil vreodata asa ceva.Pe de alta parte,da...Romania,tara tuturor posibilitatilor.Exact ca pe vremea comunismului...e pur si simplu scarbos ce se intampla.

Muzica ta

Asculta genul tau de muzica:



Asculta radioul tau preferat:



download soft: winamp player

Evenimente si concerte


vezi toate evenimentele

Evenimente salvate


Lista de evenimente salvate:

Nu ai evenimente salvate

Vezi evenimentele disponibile sau adauga un eveniment



Discutii pe forum

Vorbeste despre muzica si artistii preferati!

Concert In Poiana La Palilula


scris de CurteaRegala pe 2-06 ora 12:19

Musik mesage


scris de majanan pe 17-05 ora 16:49

Angajare cu diploma


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:05

Am calificare electronica si automatizari si nu stiu cu ce se mananca


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:04

Provocare chitariștii roboți


scris de Korobu pe 11-05 ora 16:01

Shawn Mendes - Stitches (TBoys Cover)


scris de sckin pe 9-05 ora 15:52

Maryan - Sweet Emotion (Pyannho-Rose Remix)


scris de Martino pe 9-05 ora 09:37

ce faci daca s-a asternut monotonia in relatia ta?


scris de vioricamacovei pe 26-04 ora 14:47

Stereo Beat Records cauta voci si producatori


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:51

Caut studio inregistrari ieftin


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:35

intra in forum
copyright © 2000-2016 MuzicaBuna.ro. Developed by HTD
despre muzicabuna.ro | termeni si conditii de folosire | echipa | contact

118 vizitatori si 0 membri acum pe site