www.muzicabuna.ro Web analytics

    Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
stiri din muzica
critica muzicala
evenimente
unde mergem?
trupe si solisti
poze  | videoclipuri
melodii copiate
versuri proaste
asculta muzica
descarca albume
underground
adauga muzica ta
forum
sondaje
lista membrilor
blog-uri

Blogs > Blog-ul EL NEGRO > Artistul roman - un carciumar ?

elnegro / sâmbătă, 19 sep 2009
 

Artistul roman - un carciumar ?

Nu stiu daca este fairplay sa cred/emit public asta despre miscarea artistica muzicala din Romania insa nu pot sa nu observ (cu greata) transformarea unei categorii pe care eu am considerat-o speciala si aleasa, intr-o masa considerabila de lautari si looseri.

Si aici nu ma refer la celebrele tarfulite pop care, evident, sunt promovate peste tot cu titlul de "artiste" desi nu au nicio legatura cu interpretarea sau creatia muzicala. Acolo oricum e o lupta pierduta iar media cu profil artistic/divertisment pune umarul generos si orgasmic la asta.
Nu. Ma refer la cei care se presupune ca ar trebui sa tina steagul sus. Poate suna patetic.Insa spun asta cu convingerea faptului ca un om care a ales arta, este daruit, ales, altfel, special.
Iar faptul ca a ales sa se exprime semenilor sai este generator de obligatii.
Mesaj, curatenie, ajutor, spirit, daruire, sinceritate.
Si nu negustoreala.

Observ cum chitaristi, tobosari si alti instrumentisti pe care ii stiam critici la adresa muzicii facile si de consum maxim, acum fac parte din bandurile cantaretilor facili si consumati, cum prospera o noua categorie artistica - mercenariatul muzical sau cum trupe categorisite ca underground/indie joaca si tintesc mainstream cu unelte comerciale.

Banu'. Asta e criteriul artistului contemporan. Feelingul e un concept reinventat si actionat de euro, pentru ca nu-i asa, un artist respectabil canta pe euro, niste sute de euro.. nu oricum.
Tonomate in care bagi fise si ala iti canta. In orice trupa, cu oricine, orice, oriunde. Nu mai exista sclipirea in ochi, nu mai exita extazul ideei de concert ci doar o agenda care te anunta "cand ai cantare", nu mai exista nebunia noptilor 'pierdute' la sala pt o piesa noua.
"Fratioare, mare combinatie...m-a luat Banica, Brenciu, HiQ, Morandi" Sau alte branduri mari in care au avut sansa sa intre.
Ii recunosti, sunt aia gramezi la protocoalele petrecerilor private la care canta.


O saptamana intreaga am vazut chitaristi dand probe pentru EL NEGRO. In mare parte cantau in inca alte 3 trupe sau nu aveau nicio treaba cu muzica noastra - veneau din zone total diferite muzical, atrasi probabil de turneul nostru din octombrie, adica bani in viziunea lor.
Si atat. Ce flow...ce texte, ce mesaj..? Stateau cu gurile deschise, asteptau sa introduci fisa..
Pe cei incepatori nu ii pot intelege, deasemenea, pentru ca vin si iti spun sincer si extaziati ca isi doresc sa intre in trupa insa vin 'pregatiti' cu acorduri total gresite ale pieselor, dezacordati si cu acelasi Sol Major, pozitia intai, stare directa. Ca in parc..
Altii, directi, te intreaba pe cat se canta si iti spun ca da.. suntem cam multi...7 oameni plus 2 backing vocal plus percutionist.. ce dracu' sa imparti..hmm..
Aa. muzica ? e misto fratioare da'..

Foamea, criza mondiala, ocuparea scenei muzicale de catre comercianti.. nu stiu care e motivul pentru care toti oamenii astia pe care  ii apreciam atat de mult pentru studiul lor muzical au ajuns asa.

Acum 2 minute am primit un anunt al unei chitariste de 19 ani din Slatina care ne spune ca daca proba iese bine e dispusa sa se mute in Bucuresti pentru trupa... Frumos, stiu, idealismul curat al incepatorului.. insa nu pot sa nu ma agat de ideea din spatele mesajului.. Let's play musiiicc !!
Nu asta e faza ? Sa canti nu trebuie sa fie sincer si atat ?

Departe de mine ideea de a ma infatisa un sfant si dezinteresat financiar. Pentru un artist banii sunt supernecesari pt instrumente, scule, haine sau simpla supravietuire.
Insa pentru multi, simpla supravietuire a devenit ciubucareala la RESTAURANT ROMANIA.
Daca bagi fisa o stiu si p-aia cu 'mai ahi mai aho'...


www.elnegro.ro
elnegro@elnegro.ro



loading...

22 comentarii comentarii. Posteaza un comentariu

 
19-09-2009 13:38 de cronos

Nu avem scoaala de critica muzicala pentru muzica pop.La noi "critica" inseamna a-l injura pe unu,a-l lauda pe altul.Da-le dracu de argumente!Realizeaza emisiuni muzicale oameni care n-au nici o treaba cu muzica... Cum sa nu te lovesti la tot pasul de "carciumari"?Cine ia promovat pe ei?

Ehei...sant multi mari c**** redactori muzicALI!

 
24-09-2009 08:43 de Yaya

Subscriu celor de mai sus, cu mentiunea ca peste tot este la fel, nu numai in industria muzicala. Suntem "condusi" de bani si majoritatea am face orice pentru a-i obtine. Si cel mai usor mod este CURVARAIUL. Pardon de expresie dar, acesta este adevarul. Nu mai exista bun simt sau, si mai rau, respectul de sine.

 
24-09-2009 09:08 de ADINA

Bravo!!!! Asta pt. separarea de mediocru,dezinteresul fata de tentatia de a cadea in mediocritate sub pretext financiar.Continua sa ramaii sus pt. a ne desfata si cultiva in continuare cu muzica adevarata. Mai exista iubitori de muzica adevarata!!!

 
24-09-2009 10:27 de _Lorenzo_


 
24-09-2009 13:08 de rodica georgescu

ai mare dreptate. te sustin .

 
24-09-2009 13:59 de FlorinGrozea

Mie imi plac instrumentistii trupei Hi-Q :-) O sa-ti placa si tie de ai tai cand ii vei gasi pe cei care sunt ’pe sufletul tau’. E greu, dar merita intr-un final!

Succes cu chitaristii!

 
24-09-2009 14:57 de Anonim

ata e vremurile! banu la putere ca matzu cere! hehe

 
24-09-2009 15:09 de traianok

De la varsta de 20 ani,colind in stanga si-n dreapta,muzica comerciala de restaurant,dupa 40 ani de experienta,caut un restaurant sa-mi profesez aceasta meserie,dar in zadar,toti patronii fac misto de mine si-mi zic sa cant fara bani;unde-i romania de altadata?am vrut sa vand toate sculele sa ma las de meseria asta,dar nu pot,la toti care sunt in situatia mea le doresc mult succes.

 
24-09-2009 15:30 de Norica2008

Subscriu si eu, cu o singura nota, personala: mainstream nu ar trebui sa insemne ceva necurat iar sa tinzi sa ajungi acolo ar trebui sa insemne recunoasterea talentului si valorii artistului. La noi nu e asa, dar sunt si tari in care e asa; eu am convingerea ca trupele bune care tind sa ajunga in mainstream, fara a face compromisuri muzicale sunt cele care pot schimba mentalitati si transforma Romania intr-o civilizatie, aici muzicala

 
24-09-2009 15:37 de agoudi

Cata dreptate ai si cat ma doare sa recunosc asta... Mult succes in gasirea chitaristului, totusi, trebuie sa mai fie macar un muzician in tot valul asta de mercenari...

 
24-09-2009 17:43 de rahidian bulbul

Cred ca exista muzicieni-mercenari, muzicieni si pseudomuzicieni N-am ce sa reprosez mercenarilor...trebuie sa castige...insa la noi muzica nu mai e de mult o arta ci doar un mijloc de a face bani usor, fara sa spui nimic, eventual doar sa arati...vor mai trece multi ani pana ne vom trezi.

 
24-09-2009 23:58 de Raluca_SA

True! Mare dreptate ai dar uite ca din pacate nu se prea poate face nimic...Lumea tot asa va ramane.Ahtiata dupa bani:| Si inca prea mult..
Peace!Oioo ;

 
25-09-2009 03:17 de daviaddy

Da! Cam asa se poate zice despre muzica in Romania. (Dar nu despre toate genurile). Prea superficiala de moda veche si mai ce ? Aideti sa fim corecti! Se cam critica, or ce in tara asta nu e bine asa, nu imi place asta, nu imi convine... Daca stii sa faci muzica trebuie sa stii sa imparti pasiuna ta sa fii Lautar (se poate zice ca au un public fidel si recunoscator ) nulti invidiosi pe tema asta. Ce credeti ca trebuie sa faca un Muzician? Ce il duce mintea! Nu exista regula. Uni sunt mai seducatori si alti varza! Simplu, a fi Poet e una si afi interpret e alta. Uni mai inspirati si alti deloc. Vorba sunt sarac dar am pretentii da Bogat!!!

 
25-09-2009 08:22 de chitarist de proba

eu sunt unul din chitaristii care au dat proba la el negro si as vrea sa spun ca daca ai dat o proba nu inseamna ca trebuie sa fii "disperat" sa canti cu trupa respectiva sau sa fii fan bob marley... imi pare rau daca asa gandeste bogdan despre cei care vin sa incerce si altceva. poate pur si simplu cunosc trupa, oamenii care o formeaza si pleaca dezamagiti... fara nici o legatura cu turneul sau banii... la asta nu te-ai gandit?

 
25-09-2009 09:42 de elnegro

@ chitarist de proba: Nu am generalizat si nici nu am lovit in cei care au venit la noi la proba. Am vazut oameni misto si intr-un final cred ca am gasit varianta cea mai ok. Vorbeam despre fenomenul general din Ro.

@Norica2008: Da,asa e, mainstream nu e necurat.. insa la noi e asociat in general cu facil/comercial

@Florin Grozea: Cant in trupe cu instrumentisti de cand am ales sa fac muzica, sunt innebunit dupa "muzica de echipa" si stiu ca o sa gasim omul potrivit.. insa senzatia mea este clar ca artistul tre' sa aiba alt rol (si nu doar sa vanda), mai ales intr-o tara din ce in ce mai dezechilibrata. Parca ne aliniem cu politicienii si oamenii de afaceri corupti.. intram in trandul lor..
'Filmul' meu despre arta este unul care mobilizeaza oamenii catre curat, protest (daca e cazul) si flower-power..
E posibil sa fiu depasit..



 
25-09-2009 09:59 de Anonim

Din pacate, observ ca nimeni nu priveste problema in contextul unei problematici generale, de fond. Cat timp vom trai intr-o societate bazata pe profit, in care stomacul obliga la compromisuri, nu este posibila o expresie libera a sinelui decat in cazuri izolate si intamplatoare. In general, lumea e foarte proasta. Scoala sterge inca din primii ani orice urma de interes pentru cam orice prin metodele didactice bazate pe acumulare de informatie. In consecinta, din ce in ce mai putini citesc, asculta muzica buna etc. Nu se consuma decat ce e promovat (reclama are valoare de adevar pt ca e cam singurul purtator de informatie cu spectru larg de actiune). Asadar, lumea se multumeste sa consume muzica pe care o aude intamplator. Daca tu, ca artist, iti propui sa traiesti din muzica, trebuie s-o vinzi. Ca s-o vinzi, trebuie sa aiba caracteristicile muzicii ascultate de mase. Daca nu traiesti din muzica pe care o faci, activitatile pe care le intreprinzi pentru a-ti linisti stomacul iti limiteaza timpul si resursele de care ai nevoie pentru a creea, ceea ce face ca muzica pe care o faci, sa nu fie de calitate... Care ar fi solutia? Pai... nici una!

 
25-09-2009 10:47 de _Lorenzo_

Hi-Crap

 
25-09-2009 20:19 de Anonim

Pentru voi, cei ce suferiti de greata cand vedeti un muzicant bun cantand intr-o "carcima" :
1. Unde credeti ca ar trebui sa cante acest muzicant ?
2. Cate concerte aveti voi pe luna, cate recitaluri, cate videoclipuri faceti, Cate albume din muzica voastra se vand pe piata si cate turnenee nationale sau internationale aveti pe an ?
3. Ce post de televiziune mai invita azi o orchestra buna ?
4. Si daca o invita, ce ar trebui sa cante pentru ca telespectatorii sa nu schimbe postul ?
Ma opresc aici deoarece simt cum imi creste tensiunea din cauza indignarii. Stiti voi cum se canta si "cine" canta in alte vremuri la carciumi ? Ati auzit cumva de Iocu Raininger, Jean Ionescu, Lache Angelescu, Eugen Ciceu, Gerhard Romer, Gaston Ursu, Alex.Imre, Horia Ropcea si muuuulti alti muzicieni pentru care te duceai la "carcima" sa-ti incante sufletul cu muzica minunata pe care o cantau?
Nu e ste o rusine sa canti la carciuma. Si Louis Armstrong a inceput tot la o carciuma si chiar in cartierul felinarelor rosii...
Duke Ellington, Count Basie, Glen Miller si multe alte big Band-uri celebre au cantat in carcimi si nu au fost categorisiti "carciumari"
Rusine? Da, ar trebui sa ne fie rusine de vremurile in care suntem nevoiti sa supravietuim, vermuri in care toti analfabetii, fostii bisnitari(azi oameni de afaceri) c**** si escroci sun cei care au bani si isi permit sa vina sa-i cheltuiasca la carciumi, iar noi suntem obligati de catre patroni sa cantam numai ce le place acestora pentru a nu le scadea deverul...
Nu este rusine sa canti la carcima, ci ceeace canti sau mai bine zis esti obligat sa canti.
Puteti spune ca nimeni nu te obliga. Este adevarat. Dar revin in final cu prima intrebare :
Unde ar putea sa-si faca meseria un muzicant bun pentru a putea trai?

 
26-09-2009 11:07 de Anonim

atita timp cit se promoveaza,,fuste scurte si chiloti tanga''nu exista muzica de calitate,am fost plecat in strainatate si am cintat acolo timp de un an si jumatate,acolo nu exista aceleasi criterii,,muzicale''OAMENII SE BUCURA FOARTE MULT de muzica live ,calitativa

 
26-09-2009 15:35 de Anonim

ai in mare parte dreptate...dar sa stii multi vin din provincie in bucuresti pt ca nu au ce face acolo si vin aici pt bani, pt ca la sfarsitul zilei sa faca ceva ..sa aiba un scop in viata lor
ahtierea asta financiara este provenita din multe lipsuri mai mult sau mai putin justificate daca pe vremea lui ceausescu aveai o casa cat de cat ...o cutie de chibrituri acum pt asha ceva platesti minim 250 de euro pe luna la care se adauga ff multe cheltuieli. asta nu inseamna ca un instrumentist nu poatea fi artist sau nu poate canta pt muzica...sau cum sa zic sa faca muzica dar multi artisti din romania au o mare lipsa de respect pt instrumentisti, dansule un fee minuscul avand in vedere sumele pe care ei le incaseasa...explicatii exista tot felul dar eu am fost in ambele situatii...atat instrumentist pt tot felul de ...ARTISTI mainstream dar am avut si locul meu in trupa......esti putin obiectiv pt ca nu te pui in lokul lor....in fine , ai dreptate dar gandestete mai bine cand promovezi astfel de articol si in ca o chestie am cunoscut anumiti oameni din scena internationala ...am baut cu ei am povestit.....la noi e o mare problema cu modestia si barfa pe la spate....nu ne respectam intre noi in primul rand....de aceea nici nu exista un sindicat al artistilor si orice incercare de a face asha ceva este inabusita de tot felul de idioti care o dau la intoarsa cand se vad cu banii...cazuri concrete in mainstream.o zii buna si mult succes in turneu!

 
26-09-2009 17:08 de Anonim

ai spus-o la fix.asta nu inseamna ca cei veniti de altundeva vor sa faca o "cariera"neaparat.borat[prietene pe ungureste]peste tot este la fel[vezi in politica.o zi buna.[u j ]la noi totul se echivaleaza in bani.

 
29-09-2009 23:06 de Toni Dragus

DACA TOTUSI VREI SI AI NEVOIE DE UN INSTRUMENTIST SUNA-MA, CANT CU BASUL TEMPERAT SI NETEMPERAT, AM PUS MANA PE UN INSTRUMENT LA VARSTA DE 5 ANI SI PE 31 OCTOMBRIE INPLINESC 48 DE ANI SI SOTIA MEA CANTA SI ARE 26 DE ANI, DACA VREI UN DEMO CONTACTEAZA-NE www.tonimusic.ro sau 0723576418 , 0767014135 , 0746528138

Muzica ta

Asculta genul tau de muzica:



Asculta radioul tau preferat:



download soft: winamp player

Evenimente si concerte


vezi toate evenimentele

Evenimente salvate


Lista de evenimente salvate:

Nu ai evenimente salvate

Vezi evenimentele disponibile sau adauga un eveniment



Discutii pe forum

Vorbeste despre muzica si artistii preferati!

Concert In Poiana La Palilula


scris de CurteaRegala pe 2-06 ora 12:19

Musik mesage


scris de majanan pe 17-05 ora 16:49

Angajare cu diploma


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:05

Am calificare electronica si automatizari si nu stiu cu ce se mananca


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:04

Provocare chitariștii roboți


scris de Korobu pe 11-05 ora 16:01

Shawn Mendes - Stitches (TBoys Cover)


scris de sckin pe 9-05 ora 15:52

Maryan - Sweet Emotion (Pyannho-Rose Remix)


scris de Martino pe 9-05 ora 09:37

ce faci daca s-a asternut monotonia in relatia ta?


scris de vioricamacovei pe 26-04 ora 14:47

Stereo Beat Records cauta voci si producatori


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:51

Caut studio inregistrari ieftin


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:35

intra in forum
copyright © 2000-2016 MuzicaBuna.ro. Developed by HTD
despre muzicabuna.ro | termeni si conditii de folosire | echipa | contact

135 vizitatori si 0 membri acum pe site