www.muzicabuna.ro Web analytics

    Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
stiri din muzica
critica muzicala
evenimente
unde mergem?
trupe si solisti
poze  | videoclipuri
melodii copiate
versuri proaste
asculta muzica
descarca albume
underground
adauga muzica ta
forum
sondaje
lista membrilor
blog-uri

Critica muzicala > Ghidul cumparatorului: Combine audio

drslam / luni, 22 dec 2003
 
Sistemele audio sunt echipamente aproape nelipsite in orice locuinta moderna si pe masura ce noi tehnologii apar, liniile audio (cum mai sunt acestea denumite) ating noi dimensiuni atat in privinta calitatii sunetului, cat si a functiilor si capabilitatilor tehnice.

La ce trebuie sa fiu atent cand cumpar o combina audio
Modelele varf de gama au o dotare impresionata incluzand: unitatea de redare si inregistrare a casetelor, unitatea de CD player, unitatea radio, pick-up, sistemul de amplificare si cel de control si setare a semnalului si nu in ultimul rand sistemul de boxe. Sistemele audio cu astfel de dotari pot reproduce melodii si alte tipuri de inregistrari audio stocate pe orice format (caseta, CD, discuri, chiar si fisiere MP3).

Calitatea unui sistem audio este data in principal de calitatea componentelor sale si de modul in care sunt interconectate si setate pentru a reusi sa furnizeze un sunet puternic si clar. De exemplu, nu este suficient sa detineti cel mai nou model de unitate de citit CD-uri, daca sistemul audio nu este dotat si cu boxe la fel de performante. De asemenea, este necesar ca si celelalte componente ce contribuie la obtinerea sunetului (precum amplificatorul sau egalizatorul ) sa aiba caracteristici de top. Sistemele audio sunt construite in doua modalitati: compact (toate componentele sistemului sunt integrate intr-o singura cutie) sau modular (fiecare componenta fiind prezentanta in cutii separate, care de regula sunt asezate una deasupra celeilalte)

Oferta de sisteme audio de pe piata romaneasca este foarte variata si permite oricarui client, oricat de exigent, sa achizitioneze un sistem conform cu dorintele sale si potentialul sau financiar. Costul achizitionarii unei linii audio porneste de la cateva milioane, pentru un sistem entry level, si ajung la sume de ordinul zecilor de milioane de lei. Diferenta este determinata atat de tehnologia incorporata si performantele produsului, cat si de calitatea finisajelor si renumele producatorului.

Alegerea unui sistem audio va trebui sa tina seama de un numar mare de criterii, precum calitatea sunetului, dotarile sistemului, posibilitatile de interconectare, reputatia producatorului, designul si dimensiunile produsului, garantia oferita, extinderea si calitatea retelei de service etc.

Calitatea sunetului este data in principal de performantele boxelor si depinde de factori precum plaja de frecventa a sunetelor reproduse si abilitatea boxelor de putea alterna rapid sunete puternice cu cele usoare. Cele mai multe din persoane percep sunete cu frecventa cuprinsa intre 30-15.000 de herti, insa sunt persoane care percep sunete de 20Hz sau sunete inalte de 20.000 Hz. Daca vreti sa cumparati un echipament audio, trebuie sa va interesati daca boxele sunt construite astfel incat sa redea toata gama de sunete cuprinse in intervalul 20-20.000 Hz.

Puterea boxelor este intensitatea sunetelor ce sunt emise de boxe si se masoara in wati RMS (exista si wati PMPO insa sunt mai putini folositi la sistemele de marca). Trebuie sa fie cat mai mare, deoarece s-ar putea sa avem nevoie de ea atunci cand doriti sa dati o petrecere, iar auditia este perturbata de "zgomote de fond". |n absenta unor specificatii precise, puteti sa estimati ca puterea unei boxe este direct proportionala cu marimea ei. Este de preferat sa cumparati un sistem audio dotat cu boxe mai mari pe care sa le folositi la limita inferioara a intervalului de putere.

Selectivitatea difuzoarelor este necesara pentru a asigura o reproducere mai fidela a sunetelor , iar noile sisteme impart semnalul pe intervale de frecvente: mici, medii si mari. Fiecare tip de sunet este reprodus de o boxa specializata.
Este recomandabil sa cumparati boxe care au incluse mai multe difuzoare separate pentru sunetele joase si pentru cele inalte. Calitatea sunetului si puterea lui se pot cuantifica si empiric prin incercarea liniei audio cu diferite melodii, diversificate ca ritm si ton.

CD player-ul este aproape nelipsit la liniile audio mai noi, deoarece CD-ul a devenit mediul preferat de pe care se asculta muzica. Succesul de care se bucura CD-ul se datoreaza calitatii superioare a inregistrarii si faptului ca acest mediu de stocare pastreaza nealterarata inregistrarea pe o perioada mai mare de timp decat caseta. Constructiv unitatile de CD-player sunt construite pentru unul sau mai multe CD-uri. Este recomandabil sa aveti o unitate cu minim 3 CD-uri, pentru a reduce "timpii morti" necesari schimbarii CD-urilor.

Si alte facilitati
Casetofonul este folosit de multi utilizatori, datorita usurintei cu care se poate inregistra o caseta si costurilor reduse de exploatare. Este bine ca unitatea sa aiba functia de autoreverse si facilitati de ajustare a vitezei de redare. Ultima caracteristica este importanta atat pentru ascultatorii de muzica clasica care de cele mai multe ori doresc sa ajusteze ritmul ariei, cat si pentru cei ce doresc sa invete sa danseze, sau cei care fac aerobica.

Radio - este bine ca linia audio sa va ofere posibilitatea de a ascultaun numar cat mai mare de posturi de radio, atat in banda de frecvente FM, cat si in cea de unde scurte si unde medii.

Amplificarea semnalului se face de cele mai multe ori in boxe (numite boxe active), insa modelele mai ieftine nu au aceasta facilitate. Pentru acestea din urma este necesar ca linia audio sa aiba un modul de amplificare.

Mixerul de control (egalizatorul) este o componenta absolut necesara pentru orice linie audio care se respecta, permitand setarea modului de redare a melodiilor. Este util ca sistemul sa fie prevazut cu fucilitati de intarziere a semnalului pentru a facilita auditia in cazul folosirii unui sistem cu mai multe boxe.

Daca doriti ca sistemul sa si inregistreze la fel de bine, va fi necesar sa cumparati si un microfon separat. La alegerea microfonului va trebui sa tineti seama de impedanta sistemului, sa vedeti daca este unidirectional sau omnidirectional, si daca este cu fir sau wireless (caz in care trebuie sa ne asiguram ca nu interfereaza cu alte sisteme radio din apartament). Pentru cazul in care doriti sa ascutati in liniste melodia preferata va trebuie si o pereche de casti, iar systemul audio trebuie sa aiba multiple posibilitati de conectare, atat pentru echipamentele pe care le avem, cat si pentru cele pe care le vom cumpara in viitor.


loading...

0 comentarii. Posteaza un comentariu

Muzica ta

Asculta genul tau de muzica:



Asculta radioul tau preferat:



download soft: winamp player

Evenimente si concerte


vezi toate evenimentele

Evenimente salvate


Lista de evenimente salvate:

Nu ai evenimente salvate

Vezi evenimentele disponibile sau adauga un eveniment



Discutii pe forum

Vorbeste despre muzica si artistii preferati!

Concert In Poiana La Palilula


scris de CurteaRegala pe 2-06 ora 12:19

Musik mesage


scris de majanan pe 17-05 ora 16:49

Angajare cu diploma


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:05

Am calificare electronica si automatizari si nu stiu cu ce se mananca


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:04

Provocare chitariștii roboți


scris de Korobu pe 11-05 ora 16:01

Shawn Mendes - Stitches (TBoys Cover)


scris de sckin pe 9-05 ora 15:52

Maryan - Sweet Emotion (Pyannho-Rose Remix)


scris de Martino pe 9-05 ora 09:37

ce faci daca s-a asternut monotonia in relatia ta?


scris de vioricamacovei pe 26-04 ora 14:47

Stereo Beat Records cauta voci si producatori


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:51

Caut studio inregistrari ieftin


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:35

intra in forum
copyright © 2000-2016 MuzicaBuna.ro. Developed by HTD
despre muzicabuna.ro | termeni si conditii de folosire | echipa | contact

121 vizitatori si 0 membri acum pe site