Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou
stiri din muzica
critica muzicala
evenimente
unde mergem?
trupe si solisti
poze  | videoclipuri
melodii copiate
versuri proaste
asculta muzica
descarca albume
underground
adauga muzica ta
forum
sondaje
lista membrilor
blog-uri

Artisti > Mariza


Mariza

scor mediu 3.67 din 3 voturi

Categorie: Muzica straina
Gen: Diverse


imi place (adauga la favoriti)

nu pot sa sufar acest artist!


Poze (0)

MP3 (0)

Albume (0)

Videoclipuri (0)

Versuri

Comentarii (2)

Stiri (0)

Critica muzicala (0)

Evenimente (0)


EVENIMENTE

In perioada urmatoare nu este nici un eveniment cu Mariza.
STIRI

Nu exista stiri cu Mariza.


loading...

2 comentarii. Posteaza un comentariu

 
09-12-2008 09:56 de carmenfanmariza

este extraordinara

 
27-05-2009 18:32 de Edelweiss

Am trăit într-o localitate tradițională din vecinătatea Lisabonei și am cântat întotdeauna fado – știu ce este fado și mă înțeleg pe mine prin intermediul acestei muzici.

afis-mariza-plai.jpg

Fado (portugheză: „soartă&#8220 este un gen muzical despre care se crede că a apărut în Lisabona în secolul XIX, dar pesemne are origini mult mai timpurii. Este caracterizat prin melodii melancolice și versuri tânguitoare, foarte frecvent despre mare, despre trecutul maritim glorios sau despre viața săracilor. Muzica este de obicei alăturată cuvântului portughez saudade, care ar descrie o „tânjire după ceva” sau o „dorință puternică de ceva”. Alte voci susțin că că originile fadoului sunt un amestec al ritmurilor sclavilor africani și al muzicii tradiționale portugheze, cu o mică influență arabă.

Fado modern este popular în Portugalia și a produs mulți artiști renumiți. Iar la ora actuală cea mai în vogă interpretă de fado este Mariza.

Mariza este mozambicană, dar amprenta asupra evoluției sale și-a pus-o locul în care a crescut – vechiul cartier lisabonez Mouraria. Acolo a ascultat pentru prima oară fado. Erau atât de mulți muzicieni în zonă, încât nu își mai aduce aminte de numele sau de fețele lor; însă frânturile care i-au rămas în memorie trăiesc în continuare prin intermediul cântecelor ei. De aceea, tributul adus unor muzicieni precum Fernando Maurício, Carlos do Carmo și Amália Rodrigues în Transparente (ultimul ei album de studio) nu reprezintă o surpriză. Dincolo de experimentarea a diferite forme ritmice, Mariza a rămas întotdeauna devotată muzicii fado.

Primul ei album – „Fado em Mim“ a apărut în 2001, a cucerit patru discuri de platină în Portugalia, a propulsat-o pe scena internațională și a determinat presa de specialitate să scrie că „s-a născut o stea“.

Un an mai târziu, la Quebec Summer Festival, a primit premiul pentru cel mai bun recital. La seria premiilor s-a adăugat, în 2003, titlul de cel mai bun artist european de muzica lumii, decernat de postul de radio BBC.

mariza1.jpg

Apariția celui de-al doilea album, „Fado Curvo“ (titlu care vrea să sugereze că fado este exact ca și soarta – nu este o linie dreaptă, ci una plină de ocolișuri, o expresie neîncătușată de niciun fel de limită), a confirmat așteptările. Albumul a primit premiul criticilor germani de muzică, a atins locul 6 în topul Billboard, a cucerit, la fel ca și primul, patru discuri de platină în Portugalia. Dar cea mai semnificativă cifră o reprezintă, probabil, cea dată de vânzări: Mariza a ajuns să vândă de șase ori mai multe discuri decât orice alt artist contemporan de fado.

Concertele ei de la Royal Festival Hall din Londra, Alte Oper din Frankfurt, Belém Cultural Centre din Lisabona și Théâtre de La Ville din Paris s-au desfășurat cu casa închisă. Asociația Jurnaliștilor Străini din Portugalia a votat-o ca personalitatea anului 2004, pentru excelența în răspândirea culturii portugheze în forma care o caracterizează cel mai mult: fado.

În 2004 a primit premiul European Border Breakers Award și a fost invitată să cânte o piesă pe albumul oficial al Jocurilor Olimpice – „A Thousand Years“ – împreună cu Sting.

Cel mai nou album al Marizei, “Transparente” (2005), a fost editat în peste 35 de țări din Europa, America Latină și Statele Unite. Albumul a fost „number 1“ în Portugalia, a cucerit poziții fruntașe în topurile din Finlanda, Islanda și Olanda, iar tirajele din Portugalia, Franța, Spania, Finlanda și Marea Britanie au fost epuizate în timp record, producătorii fiind nevoiți să reediteze albumul. Danemarca a ales-o pe Mariza ca ambasador internațional al operei și spiritului lui Hans Christian Andersen. Primește marele premiu al Fundației Amália Rodrigues și este nominalizată ca ambasador național al UNICEF din partea Portugaliei. Primește, de asemenea, prestigioasa distincție Comenda da Ordem do Infante D. Henrique, de la președintele Portugaliei.

mariza2.jpg

La finele anului 2007, apar CD-ul și DVD-ul „Concerto em Lisboa“, înregistrarea unui concert din 2005 de la Torre de Belém (Lisabona), concert susținut în fața a peste 30.000 de oameni. Mariza devine primul artist portughez din istorie nominalizat la cele mai importante premii muzicale din lume – Grammy.

Joacă în filmul „Fados“ al lui Carlos Saura, iar în prezent înregistrează un nou album, care urmează să apară în toamna anului 2008. Recitalul pe care îl va susține la Festivalul PLAI, în data de 13 septembrie 2008, va reprezenta, de fapt, primul concert din turneul de promovare a acestui album și va fi urmat de trei concerte la Paris, în cadrul Festivalului Ile de France.

Discografie:
2001 – Fado em Mim
2003 – Fado Curvo
2004 – Live in London
2005 – Transparente
2007 – Concerto em Lisboa

Voteaza Mariza!

Spune-ti parerea despre Mariza si evalueaza acest artist participand la votul de mai jos:

  Muzica
  Voce
  Imagine

lasa un comentariu despre Mariza

Muzica noua Mariza

Nu exista MP3.
vezi toate MP3-urile

Cele mai populare MP3-uri

Nu exista MP3.

Fani

  iunona9   Edelweiss

vezi toti fanii (2)
vezi cine uraste acest artist (0)

Muzica ta

Asculta genul tau de muzica:Asculta radioul tau preferat:download soft: winamp player

Evenimente si concerte


vezi toate evenimentele

Evenimente salvate


Lista de evenimente salvate:

Nu ai evenimente salvate

Vezi evenimentele disponibile sau adauga un evenimentDiscutii pe forum

Vorbeste despre muzica si artistii preferati!

Concert In Poiana La Palilula


scris de CurteaRegala pe 2-06 ora 12:19

Musik mesage


scris de majanan pe 17-05 ora 16:49

Angajare cu diploma


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:05

Am calificare electronica si automatizari si nu stiu cu ce se mananca


scris de alex77 pe 15-05 ora 17:04

Provocare chitariștii roboți


scris de Korobu pe 11-05 ora 16:01

Shawn Mendes - Stitches (TBoys Cover)


scris de sckin pe 9-05 ora 15:52

Maryan - Sweet Emotion (Pyannho-Rose Remix)


scris de Martino pe 9-05 ora 09:37

ce faci daca s-a asternut monotonia in relatia ta?


scris de vioricamacovei pe 26-04 ora 14:47

Stereo Beat Records cauta voci si producatori


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:51

Caut studio inregistrari ieftin


scris de smoky2015 pe 30-03 ora 15:35

intra in forum
copyright © 2000-2016 MuzicaBuna.ro. Developed by HTD
despre muzicabuna.ro | termeni si conditii de folosire | echipa | contact

53 vizitatori si 0 membri acum pe site